Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I (Rating and Investment Information), με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να διαμορφώνεται σε BB από Β+, με σταθερές προοπτικές.

Μπορεί ο εν λόγω οίκος να είναι μικρότερου “βεληνεκούς” από άλλους όπως Moody’s, S&P κ.α. παρόλα αυτά διαμορφώνει μια τάση, παρέχοντας “ψήφο εμπιστοσύνης” στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο οίκος εκτιμά στην σχετική τού έκθεση πως η ελληνική οικονομία πιθανόν να παραμείνει σε σταθερή τροχιά. Με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρούνται, το ποσοστό κρατικού χρέους μειώνεται. Παρά το σημαντικό κρατικό χρέος, η βιωσιμότητα του έχει βελτιωθεί, κατά την άποψη της R&I, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ένα άνετο ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας και είναι πιο ευνοϊκό το περιβάλλον χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σταθερή πολιτική βάση, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου. Το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί, εάν η νέα κυβέρνηση σημειώσει πρόοδο στην ατζέντα πολιτικής της σε ό,τι αφορά τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προώθηση των επενδύσεων, σημειώνεται στην έκθεση.

Πάντως μεγάλοι οίκοι όπως ο Moody’s εκτιμούν πως η χώρα μας έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για να βρεθεί στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα δίνοντας έμφαση  κυρίως σε δύο σημεία “κλειδιά”: Πρώτον στη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και 2) στον τραπεζικό της κλάδο και στις πιστωτικές συνθήκες που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ένα ευρύ φάσμα  προβληματικών δανείων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here