Με δήλωσή της σε e-mail η Δανή επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ κα Μαργκρέτε Βεστάγκερ ενημερώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλει να καταργήσει σταδιακά την κρατική στήριξη (λόγω πανδημίας), σε επιχειρήσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου  του επόμενου έτους, διατηρώντας λίγες εξαιρέσεις.

Το e-mail κοινοποίησε η επίτροπος που έγινε διεθνώς διάσημη πριν 15 ημέρες, όταν ο φωτογραφικός φακός τη συνέλαβε να πλέκει, την ώρα που η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, υποστήριζε μεταξύ άλλων στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι «δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με τον κορωνοϊό- είναι μαραθώνιος».

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται ή έχουν ήδη δώσει περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ για να μην κλείσουν επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας.

Στο e-mail της η κα Βεστάγκερ, υποστηρίζει ότι «βλέπουμε επιτέλους φως στο τέλος της σήραγγας, με την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει έντονα ». Η σταδιακή κατάργηση θα συνοδεύεται από μέτρα για την έναρξη και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη φάση ανάκαμψης που θα αντικαταστήσει την κρατική χρηματοδότηση, προσθέτει.

Όπως αναφέρεται, κάποια βοήθεια μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως η υποστήριξη φερεγγυότητας που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνήθως βασίζονται σε τραπεζική χρηματοδότηση και μπορεί να αντιμετωπίσουν βαριά χρέη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μπορούν να κάνουν παρατηρήσεις στις προτάσεις και να απαιτήσουν μετατροπές πριν αυτές οριστικοποιηθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here