Βρίθουν αντιφάσεων οι απαντήσεις των διαχειριστών funds σε πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που έκανε η Citigroup σε πελάτες της, οι οποίοι προβλέπουν κυρίως ισχυρή διόρθωση ή ξεπούλημα των αγορών μέχρι το τέλος του έτους, ήπια άνοδο του χρόνου κλπ.

Η εντύπωση που έχει όμως ο αναγνώστης είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με τις απαντήσεις οι οποίες γεννούν νέα ερωτήματα. Υπάρχουν μάλιστα απαντήσεις που η ίδια η Citi χαρακτηρίζει εντυπωσιακές και εντοπίζει τις αντιφάσεις. Για παράδειγμα οι ερωτώμενοι διαχειριστές αναμένουν επίμονο πληθωρισμό, ανάπτυξη, διολίσθηση δολαρίου και άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα τα οποία θα αγόραζαν όμως τώρα, ενώ θα απέφευγαν επενδύσεις σε εμπορεύματα, πρώτες ύλες και ενέργεια.

Το μυστικό βεβαίως, είναι το πότε θα γίνουν αυτά, γιατί το timing μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει μερικώς ή ολικώς τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις, ενώ οι μέσοι όροι των απαντήσεων προφανώς συσκοτίζουν την εικόνα. Κυρίως όμως οι διαχειριστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν τη στρατηγική τους.

Οι αντιφάσεις:

  • Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα ισχυρής διόρθωσης στις αγορές είναι πολύ μεγαλύτερη από μία συνέχιση της ανόδου. Η Citi επισημαίνει πως οι πελάτες της αυξάνουν πλέον τις θέσεις τους στα μετρητά. Προβλέπουν ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 θα τελειώσει το έτος στις 4.487 μονάδες και το 2022 θα είναι ένα σχετικά ήρεμο έτος για τις αγορές, με τον δείκτη να σημειώνει αύξηση μόλις 4% από τα σημερινά επίπεδα. Αλλά για να πάει ο δείκτης S&P 500 στις 4.483 μονάδες στο τέλος του έτους, θα χρειαστεί μία άνοδο σχεδόν 1% από εκεί που είναι σήμερα…
  • Ισχυρή πλειοψηφία των πελατών της Citi προτιμά πλέον τις αμερικανικές μετοχές το 2021, ενώ τον Ιούνιο είχαν κατατάξει τις μετοχές της Ευρωζώνης στην πρώτη θέση. Για το 2022, πάνω από το 1/5 των ερωτηθέντων προτιμούν τις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. Δηλαδή μπαίνουν στη Wall Street που αναμένουν να διορθώσει πριν το τέλος του έτους; Και θα επανέλθουν στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες που 3 μήνες πριν το τέλος του έτους δεν είναι προτιμώμενες;
  • Πάνω από το 54% των πελατών της Citi πιστεύει ότι το δολάριο θα χάσει έδαφος και περισσότερο από 40% αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί μεταξύ 3,5% -4,0% το 2022. Προβλέπουν όμως μόνον 6,3% αύξηση κερδών στις αμερικανικές μετοχές, παρά την εκτίμηση για άνοδο έως και 4% του ΑΕΠ και τη διολίσθηση του δολαρίου. Δίνουν όμως ως προτιμώμενους κλάδους το 2022 αναπτυξιακούς κλάδους, όπως η πληροφορική, οι υπηρεσίες επικοινωνίας και τα αγαθά πολυτελείας.
  • Οι πρώτες ύλες είναι μεταξύ των λιγότερο προτιμώμενων επενδύσεων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το 2022 παρά τον εκτιμώμενο πληθωρισμό και τη διολίσθηση. Οι πελάτες της Citi δήλωσαν επίσης ότι είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ομόλογα και να μειώσουν τις θέσεις τους στις μετοχές. Όμως, περισσότεροι από το 40% αναμένουν ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 2% έως τα τέλη του 2022, (άρα οι τιμές τους θα πέσουν κι άλλο) ενώ ταυτόχρονα τους αρέσουν εταιρίες σε αναπτυξιακούς κλάδους, οι οποίες συνήθως σημειώνουν γενναία άνοδο σε ευνοϊκές συγκυρίες με καλή ανάπτυξη.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here