Στο σχέδιο της Ευρωπαικής Επιτροπής για την ίδρυση bad banks που θα συνδράμουν τις τράπεζες έτσι ώστε να “αποφορτιστούν” από τα κόκκινα δάνεια αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.

H Ευρωπαία Επίτροπος για την Οικονομική Σταθερότητα, Μάιρεντ Μακ Γκίνες αναμένεται να αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Μιλώντας χθες ενώπιον δημοσιογράφων, η Επίτροπος ανέφερε θα καταρτιστεί ένα σχέδιο έτσι ώστε οι χώρες να δύνανται να δημιουργούν κακές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να δανείζουν.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, αν αφήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, τότε πραγματικά θα διακοπεί η παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση, πρέπει να προετοιμασθούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο», είπε η Μακ Γκίνες.

Όπως σημείωσε είναι δεν αποκλείεται μια ανακοπή των χορηγήσεων, εάν αυξηθούν οι πιστωτικές ζημιές των τραπεζών, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία από τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Αναφερόμενη στην εμπειρία του παρελθόντος από τις κρίσεις που χτύπησαν την Ευρώπη, η Μαγκίνες διευκρίνισε ότι οι προετοιμασίες που γίνονται δεν σημαίνουν πώς η Κομισιόν προβλέπει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πραγματικά άσχημα. Ωστόσο, τόνισε, «περιμένουμε ότι θα υπάρξουν ορισμένα προβλήματα και θέλουμε να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των προτέρων».

Η ίδρυση κακών τραπεζών που θα δημιουργηθούν από τις κυβερνήσεις, όπως είπε, θα γίνει με στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη όσων συνέβησαν μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όταν τα «αρπακτικά» funds σάρωναν τα κόκκινα δάνεια.

Είναι επίσης σκόπιμο η ΕΚΤ να επεκτείνει την de facto απαγόρευση διανομής των μερισμάτων, δήλωσε η Μακ Γκίνες, αν και αναγνώρισε ότι οι τράπεζες δεν ήταν ευχαριστημένες με το εν λόγω μέτρο.

«Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας γύρω από αυτό ζήτημα, ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών και της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε η κ. Μακ Γκίνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here