Περίπου κατά 3 δις ευρώ αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος η αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι εγχώριες εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (ΕΔΑΔΠ) και έχουν μεταβιβαστεί σε διεθνή funds, φθάνοντας τα 42,84 δις ευρώ συνολικά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική αξία των δανείων αυτών που περιλαμβάνουν επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτικά, αλλά και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, έφθασε στο τέλος του πρώτου τριμήνου τα 42,845 δις έναντι 39,938 δις ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Τα επιχειρηματικά δάνεια που διαχειρίζονται ΕΔΑΔΠ αυξήθηκαν περίπου κατά 20% και φθάνουν τα 16,78 δις ευρώ, ενώ από αυτά τα 8,88 δις ευρώ αφορούν δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα διαχειριζόμενα δάνεια των οποίων αυξήθηκαν κατά περίπου 5%. Είναι τα δάνεια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που πέρασαν σε διαχείριση τα οποία αυξήθηκαν περισσότερο.

Η ονομαστική αξία των διαχειριζόμενων αγροτικών δανείων μειώθηκε περίπου 10% στο τρίμηνο στα 5,5 δις ευρώ, αλλά αυξήθηκε περίπου 4% η ονομαστική αξία των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στα 20,51 δις ευρώ. 

Τα δάνεια ιδιωτών αυξήθηκαν περίπου κατά 7% σε 20,5 δις ευρώ από 19,75 δις ευρώ. Από αυτά τα 12,58 δις ευρώ αφορούν σε καταναλωτικά δάνεια και τα 7,68 δις ευρώ σε στεγαστικά δάνεια.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 17 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here