Το όριο των 3 εκατ. χρηστών στην Ευρώπη ξεπέρασε και επισήμως η Revolut με τον ρυθμό αύξησης των χρηστών να είναι στα επίπεδα των 250.000 το μήνα, ενώ το βρετανικό fintech startup να ετοιμάζεται για την επέκταση του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παράλληλα, η Revolut ξεκίνησε να δοκιμάζει μία νέα τεχνολογία προστασίας κατά της online απάτης που σχετίζεται με τις συναλλαγές, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση της το βρετανικό startup, τους τελευταίους 12 μήνες, η Revolut έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη του τμηματος data science έχοντας ως στόχο να αυτοματοποιήσει, να επιταχύνει και να βελτιώσει την ποιότητα της λήψης αποφάσεων όσον αφορά την απάτη με κάρτες και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Revolut είναι σε θέση να κάνει περίπλοκες προβλέψεις σχετικά με τη συμπεριφορά των πελατών ώστε να μπορούν να εντοπιστούν – χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση- νέα μοντέλα απάτης με κάρτες. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν εφαρμόζοντας πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων για να εντοπίζουν ανωμαλίες, προσφέροντας μεγαλύτερο βαθμό ακρίβειας όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο στους πελάτες.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Revolut δοκιμάζει το νέο σύστημα καταπολέμησης της απάτης, το οποίο είναι σε θέση να ανιχνεύει ύποπτη δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, με βάση την ανώμαλη συμπεριφορά των συναλλαγών. Εάν οι πληρωμές ενός πελάτη αποκλίνουν δραστικά από τις συνηθισμένες συνήθειες των δαπανών, η Revolut μπορεί να παγώσει αυτόματα τις κινήσεις μέσω κάρτας έως ότου ο πελάτης επαληθεύσει από την εφαρμογή ότι αυτός ήταν που τις πραγματοποίησε. Αυτή η διαδικασία μειώνει σημαντικά τον χρόνο απαιτούμενης ενέργειας και έτσι ο πελάτης δε χρειάζεται να περάσει από μια μακρά διαδικασία ανάκτησης ασφάλειας, προκειμένου να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στην κάρτα του.

Από τις αρχές Αυγούστου, όταν η Revolut έθεσε επίσημα αυτό το νέο σύστημα σε λειτουργία, η εταιρεία καταγράφει ήδη τετραπλάσια μείωση στα επίπεδα της απάτης με κάρτες σε σχέση με τον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς, αντιμετωπίζοντας πρωτίστως κοινές περιπτώσεις, όπως πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, κλωνοποίηση καρτών και κλοπές καρτών.

Επιπλέον, η Revolut ξεκίνησε να χρησιμοποιεί μία νέα λύση machine learning για την ανίχνευση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα δυναμικό μαθηματικό μοντέλο που υπολογίζει μια βαθμολογία κινδύνου για κάθε χρήστη βάσει του ιστορικού δραστηριότητάς του. Η λύση διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές μέσω Revolut σε πραγματικό χρόνο και καθορίζει με στατιστικά μοντέλα την πιθανότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με βάση το προφίλ του χρήστη και διάφορα χαρακτηριστικά που εξάγονται από τη συναλλαγή. Όλες αυτές οι εκτιμήσεις τροφοδοτούνται στον αλγόριθμο για να παράγουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα για κάθε χρήστη. Όταν η τιμή αυτή υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, ο πελάτης υποχρεούται να υποβάλει τεκμηρίωση για να δικαιολογήσει τη δραστηριότητα, την οποία ενσωματώνει το μοντέλο, για να αναβαθμίσει με έξυπνο τρόπο την έκθεση του χρήστη σε κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λύση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων τραπεζών που θέλουν να αγοράσουν την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Revolut καθώς μειώνει σε περίπου 10 λεπτά μία διαδικασία που σήμερα απαιτεί σε μία μεγάλη τράπεζα τουλάχιστον μία ώρα.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here