To 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον σημαντικό θεσμικό ρόλο της ΕΘΕ και αναβαθμίζοντας την παρουσία της ως Ηγέτη Σκέψης (thought leader) στην αγορά αλλά και ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών.

Το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης #famc22 διοργανώνεται στις 22 & 23 Ιουνίου 2022από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week.

Ομιλία με τίτλο «Οι εξελίξεις στον τομέα του Real Estate και ο ρόλος της Ακίνητης Δημόσιας Περιουσίας στη προσέλκυση επενδύσεων» παρέθεσε ο κ. Στέφανος Δ. Βλαστός Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε..

Όπως είπε: “Βιώνουμε μία πολεμική σύγκρουση που είναι αισθητή σε όλον τον κόσμο, δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις, επισιτιστική κρίση, μεταναστευτικές ροές. Ως χώρα βγαίνουμε από την εποπτεία, ο τουρισμός πάει καλά, και στον χώρο ακίνητης περιουσίας έχουμε προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Η αγορά του real estate αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο όπως αποτυπώνεται διαχρονικά, εν μέσω εποχών αβεβαιότητας, όπως ο χρυσός.

Η οικονομία και η πίεση λειτουργεί ως ένα ελατήριο. Οι οικονομίες στρέφονται σε εργαλεία κρατικής παρέμβασης. 

Η ΕΤΑΔ αποτελεί και αποκτά πρόσθετο θεσμικό ρόλο και προάγει την διαχείριση του αποθέματος του χαρτοφυλακίου, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης. Υπάρχει μια σειρά κινήσεων στο real estate, γίνεται ανακατανομή του διαθέσιμου επενδυτικού κεφαλαίου.

Αυτή την στιγμή διαχειριζόμαστε 72.000 τίτλους και χαρτοφυλάκια με διάφορα τεχνικά προβλήματα. Η μεγάλη μας πρόσκληση και τάση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η χρήση ΑΙ, τα πράσινα κτήρια, οι έξυπνες πόλεις, το ανθρώπινο δυναμικό” τόνισε ο κ. Βλαστός.

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ έδωσε μία σύντομη εικόνα για τις εξελίξεις. 

Η ΕΤΑΔ μαζί με τον ΟΑΕΔ θα συμβάλει στους σχεδιασμούς για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και της νέας γενιάς. Θα συνεχίσει η πίεση στα μικρά καταστήματα και στο πλαίσιο του ecommerce η τάση δεν θα ξεπεράσει το 30%, θα έρθουν ξένα κεφαλαία για να επενδύσουν σε σημαντικά κομμάτια της Ελλάδος.

Στα logistics υπάρχει ζήτηση και παρατηρείται στροφή σε μικρούς ευέλικτους χώρους 500-2000 τμ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά είναι καταλυτική η συμβολή των μέσων σταθερής τροχιάς.

Όσον αφορά στο κόστος του κατασκευαστικού κλάδου, υπάρχει έλλειμμα στους εργασιακούς γραφειακούς χώρους. 

Είναι αναμενόμενο ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Για παράδειγμα η συγκέντρωση των κυβερνητικών φορέων στην ΠΥΡΚΑΛ. Η κίνηση αυτή αφορά στην βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση πόρων. Πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο στο κομμάτι των εκατοντάδων ακινήτων που θα αποδεσμευτούν στο κέντρο την Αθήνας.

Τα ξενοδοχεία παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις επενδυτών και παρόλο που η μετάβαση από “μικρά οικογενειακά” σε θεσμικούς επενδυτές γίνεται αργά. Ως ΕΤΑΔ προσελκύουμε επενδύσεις και λειτουργούμε με τεχνοκρατική λογική. Δίνουμε βαρύτητα στις αναπλάσεις.

Τέλος, ο κ. Βλαστός παρέθεσε μία σειρά διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη που αφορούν το Ναύπλιο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κρήτη, το Ολυμπιακό κέντρο Φαλήρου. “Δίνουμε λύσεις όπως με την CVC, την JP, την Lamda Development, τον Ό μιλο Τσάκου, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Alpha Bank, Motor Oil, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, πιέζουμε να δώσουμε λύσεις για την παραγωγηκότητα της χώρας. Πρέπει να είμαστε γέφυρα με την αγορά” 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here