Το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 με τίτλο: «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές» αποσκοπεί στην καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

Στο βήμα ανέβηκε και ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς, Διευθυντής, Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Τράπεζα της Ελλάδος «Εποπτεία Τ.Ε.Α. από Τράπεζα της Ελλάδος» τονίζοντας ότι το συνέδριο τίνει να γίνει θεσμός.

“Με τον νέο νόμο αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο ενός συνεκτικού νομοθετικού κειμένου. Παρέχεται πρόνοια για τη λειτουργία ταμείου και όροι οργάνωσης. Από 1/1/25 τίθεται η εποπτεία στην ΤτΕ.  Υπάρχει μεγάλη αίσθηση ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους και διαβεβαιώ ότι η ΤτΕ διαθέτει μακρά εμπειρία και προσωπικό εξειδικευμένο, με πολυετή εμπειρία στην ασφάλιση και την εποπτεία.

Θα ασκήσουμε εποπτεία λαμβάνοντας υπόψιν τον ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο των ΤΕΑ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η εποπτεία φέρει δύο διαστάσεις: Την χρηματοοικονομική εποπτεία και την εποπτεία απαιτήσεων διαφάνειας ως προς τα μέλη και ως προς την πληροφορία που πρέπει να λαμβάνουν. Τα ΤΕΑ όπως και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερα να εκπονήσουν την στρατηγική τους, η ΤτΕ δεν θα παρέμβει στην ελευθερία αυτή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει το supervisory challenge (εργαλείο της εποπτικής αμφισβήτησης).

Στόχος μας ένα διαφανές και ένα βιώσιμο σύστημα προστασίας. Ο ρόλος του εποπτικού συμβουλίου είναι διαφορετικός από εκείνου του εσωτερικού ελέγχου. Επιτρέπει στο ΔΣ να εκτελεί καθήκοντα με διαφάνεια και συνέπεια.  Τα Ταμεία υπόκεινται και σε άλλους κανονισμούς όπως ο κανονισμός αειφορίας και ο κανονισμός DORA. O DORA επιβάλλει στα Ταμεία να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους και να εφαρμόζουν πολιτικές δοκιμών.

Η ΤτΕ θα σταθεί αρωγός όλων των δράσεων και θα προσπαθεί να βελτιώσει ό,τι χρειάζεται, με γνώμονα την προστασία των ταμείων και των ασφαλισμένων, κατά την πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ