Την υλοποίηση τριάντα δύο αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Βάθη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 448.673.000 ευρώ και, όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, αφορούν «έργα που είχαν μείνει κουφάρια». Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα έργα που προκρίθηκαν προς χρηματοδότηση δεν αφορούν φράγματα, αλλά υποστηρικτικά εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι θα δοθούν επιπλέον 85 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και άλλα 5 εκατ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει.
Τα 72 εκατ. ευρώ από αυτά θα διατεθούν για τη δράση 11.2.1. που αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και συγκεκριμένα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα υπάρξει υπερδέσμευση κατά 140%, στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο κατά 120% και σε όλες τις άλλες περιφέρειες κατά 30% και τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ για τη δράση 11.2.1 που αφορά τους νεοεισερχόμενους στο μέτρο.
Επίσης, σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για το Μέτρο της ενίσχυσης της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων στο οποίο εντάσσονται 306 έργα με προϋπολογισμό 405 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται έτσι 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τόνισε πως ολόκληρο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) δημιουργεί περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ανέφερε ότι, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί περί τα 85 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και των καλλιεργειών που υπέστησαν μη καλυπτόμενες ζημιές από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με σκοπό την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών. «Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά, λόγω καιρικών συνθηκών, για τους αγρότες», είπε σχετικά.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η καταβολή ενισχύσεων de minimis ύψους 9 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, ενώ 200.000 ευρώ θα αποδοθούν σε αλιείς που εκμεταλλεύονται δημόσια ιχθυοτροφεία σε λιμνοθάλασσες, 2,87 εκατ. ευρώ στα μανταρίνια (κλημεντίνες), 1,2 εκατ. ευρώ στα αχλάδια, 2 εκατ. ευρώ στα επιτραπέζια σταφύλια και 2,7 εκατ. ευρώ στα καπνά των ποικιλιών «Κατερίνη» και «Μπασμάς»
Πάντως, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, από το 2015 έως σήμερα, ο αγροτικός κόσμος έχει λάβει 11 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων πληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων.
Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αλιεία που θα «προστατεύει το εισόδημα των αλιειών, αλλά και τα ιχθυοαποθέματα», και που θα γίνεται, μεταξύ άλλων, η επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας.
Ταυτόχρονα, θα τεθεί σε διαβούλευση και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δακοκτονία, του οποίου ο βασικός κορμός χρονολογείται από τα έτη 1951 και 1953, με βασικό στοιχείο την υποχρέωση καθολικής κάλυψης με ελαιόδεντρα.
Παράλληλά, όπως ανέφερε ο υπουργός και βουλευτής Λακωνίας, το επόμενο διάστημα θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των εθνικών διεπαγγελματικών οργανώσεων αγροτικών προϊόντων, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «έχει να ανανεωθεί από το 2000», ενώ σε φάση ωρίμανσης και ευρείας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Λάρισα, χθες, για τον ΕΛΓΑ, τη φορολόγηση των αγροτών, τους ελέγχους και τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, ο κ. Αραχωβίτης ξεκαθάρισε ότι «πολλά από αυτά που προτείνουν έχουν ήδη γίνει» και πρόσθεσε πως «τα πάντα γίνονται με δουλειά και όχι με συνθήματα».
Σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι είναι το μοναδικό που περιλαμβάνει εν ενεργεία και κατά κύριο επάγγελμα αγρότη καθώς και καθηγήτρια για την κλιματική αλλαγή, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτό το θέμα.
Κάνοντας τον απολογισμό του από τότε που ανέλαβε, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν υπογραφεί 750 υπουργικές αποφάσεις, έχουν πάρει ΦΕΚ 320 και έχουν αναρτηθεί 14 τροποιητικές αποφάσεις. «Ο στόχος μας πάντα ήταν η προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα θεσπίζοντας τα τρία αφορολόγητα των αγροτών, ενώ ο νόμος του 2013 φορολογούσε τα αγροτικά εισοδήματα από το πρώτο ευρώ», είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τόσο «για τη στήριξη προς το υπουργείο όσο και για το ενδιαφέρον που δείχνει για τον αγροτικό τομέα».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου, ο οποίος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια «98 από τα ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείου δόθηκαν σε δήμους, περιφέρειες καθώς και σε άλλες οργανώσεις».
Αναφερόμενος για τους ελέγχους του υπουργείου, ο κ. Αντώνογλου σημείωσε ότι το 2018 έγιναν 7.460 έλεγχοι σε εισαγωγές τροφίμων και 2.184 εξαγωγές τροφίμων.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ανάκτηση της αξιοπιστίας του υπουργείου, τόσο με τον αγροτικό κόσμο όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και πρόσθεσε ότι «οι επιδόσεις της χώρας βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.»
Ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο προϋπολογισμός σε κάποια μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι αγροτικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 1/5 των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου καθώς και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιος Καπρέλης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Νίκος Κατής, και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές.