Ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του SSM (Single Supervisory Mechanism) Andrea Enria υπενθύμισε -για μία ακόμη φορά- την ανάγκη ειδικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία .

Ο Andrea Enria στήριξε την πρόταση για τη δημιουργία, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, Εταρειών Διαχείρισης Ενεργητικού ή αλλιώς κακών τραπεζών, καθώς όπως είπε θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό των δανείων αυτών.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Ευρωπαίος επόπτης,  απέφυγε να δώσει μία νέα πρόβλεψη για το που θα κινηθούν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, επιφυλασσόμενος να εξετάσει τα στοιχεία που πρέπει να στείλουν μέχρι αύριο οι τράπεζες στον SSM για τα δάνεια που έχουν θέσει σε αναστολή πληρωμής (μορατόρια).

  • Τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής της δόσης αποτελούν για το SSM την σοβαρότερη πηγή ανησυχίας.
  • Δεν επιτρέπουν στην Τράπεζα για όσο χρονικό διάστημα ο δανειολήπτης βρίσκεται στο καθεστώς αυτό να μπορεί να τον αξιολογεί.

Όπως εξήγησε ο κ . Εndria οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη του μορατόριουμ.

Ο SSM εκτιμά ότι ένα σημαντικό τμήμα από την “νέα γενιά” των κόκκινων δανείων θα προέλθει από τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σήμερα σε αναστολή καταβολής της δόσης. Τα στοιχεία αυτά θα συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση των τραπεζών (stress test) που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.

Αναφορικά με τη δημιουργία κακής τράπεζας ο κ. Εnria εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε

  • “παρόλο που η Ε.Ε δεν φαίνεται να προωθεί την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κακών τραπεζών, ακόμη σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και θετικές στην παρούσα συγκυρία”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είμαι ικανοποιημένος που η

  • “πρόταση αυτή παραμένει επάνω στο τραπέζι .”

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση για τη δημιουργία μίας τέτοιας τράπεζας έχει υποβάλει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Από την πλευρά του ο κ. Εnria αποσαφήνισε ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα δημιουργήσουν πρόσθετες ζημιές. Τόνισε δε ότι ζητήματα που έχουν εγερθεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εταιρειών αυτών καθώς και το ενδεχόμενο αυτή να θεωρηθεί ως κρατική στήριξη, μπορούν να επιλυθούν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here