Σοβαρό πρόβλημα με τη διαδικασία επιλογής των νέων Γενικών και Ειδικών Γραμματέων

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

«Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου, τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε στη Δημόσια Διοίκηση. Η διαδικασία που ακολουθείτε δεν συνιστά αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, όπως έχουμε συμφωνήσει».

Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκαν χθες, οι επικεφαλής των θεσμών, χθες το μεσημέρι, όχι την κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αλλά τα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κλήθηκαν επειγόντως να δώσουν εξηγήσεις.

Οι πληροφορίες από το Hilton αναφέρουν ότι ήταν μια συνάντηση γεμάτη εντάσεις και διαφωνίες. Οι επικεφαλής των θεσμών, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από τα ρεπορτάζ του www.banks.com.gr για το όργιο κομματικών παρεμβάσεων και λαθροχειριών, στη διαδικασία επιλογής των νέων «μόνιμων» ειδικών και τομεακών γραμματέων, οι οποίοι για τα επόμενα 4 χρόνια θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς των υπουργείων, προειδοποίησαν ότι το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να περάσει.

Οι θεσμοί είχαν πληροφορίες από το ΑΣΕΠ ότι με τον ρυθμό που κινείται ακόμη και αυτή η διαβλητή διαδικασία, θα επιλέγονται 6 γραμματείς κάθε μήνα!! 

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να γίνει διαλογή βιογραφικών, διασταύρωση και επαλήθευση στοιχείων κάθε βιογραφικού, προτού καταλήξουν σε μια λίστα προτεινομένων 3 γραμματέων, από την οποία θα επιλέγει έναν ο κάθε υπουργός.

Επιπλέον ο τρόπος που συντάχθηκαν οι προκηρύξεις είναι κατάφωρα παράνομος και προφανώς ενισχύει τους κομματικούς «φίλους». 

Ενδεικτικά, οι ιδίου επιπέδου θέσεις απαιτούν -κατά υπουργείο- διαφορετικά προσόντα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρέτησης ημετέρων παραβιάζοντας προφανώς τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Οι εκπρόσωποι των “θεσμών” διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η εμπειρία στο δημόσιο τομέα μέχρι 3 χρόνια -συμπτωματικά όσο κυβερνά η παρούσα κυβέρνηση- μοριοδοτείται πλουσιοπάροχα.

Αντιθέτως δεν μοριοδοτείται η εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και η εμπειρία πλέον των τριών ετών στο δημόσιο τομέα, δηλαδή επί προηγουμένων κυβερνήσεων. Προφανώς και αυτή η διάταξη παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας και τον στόχο για την “αποπολιτικοποίηση” της Δημόσιας Διοίκησης.

Τελικά η κ. Γεροβασίλη θα συναντηθεί με τους κορυφαίους της τρόικας στο Hilton, σήμερα το μεσημέρι. Εκτός από την απόρριψη της διαδικασίας τοποθέτησης γενικών γραμματέων και διευθυντών υπουργείων, σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει στο θέμα της κινητικότητας, όπου επίσης υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με το νέο «μπλόκο» της ΑΔΕΔΥ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here