Περίεργη η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η ξεκάθαρη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, του 3,5% επί του ΑΕΠ, φωτογραφίζει την έμμεση σύμφωνη γνώμη της προς αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα.
Και πέρασε στα…ψιλά για τους χρηματιστές, με τον Γενικό Δεικτη να ενισχύεται οριακά, στις 854,48 μονάδες με bullish τις τράπεζες (+2,55% στις 759,10) και bearish τα blue chips.
- Οι δηλώσεις της…rock star του οικονομικού status έχουν πολύ μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να έγιναν από την θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ αλλά λίγες ώρες αργότερα η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού κοινοβουλίου ενέκρινε τον διορισμό της στην προεδρία της ΕΚΤ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε (ως ΔΝΤ) για λογικά πλεονάσματα (της τάξεως του 1,5%) που πρακτικά αντιστοιχούν σε περίπου 4,5 δισ. όφελος για την χώρα.
Ωστόσο ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου είναι τριπλός:
- Σταθερές εκδόσεις κρατικών ομολόγων (τα πιο ελκυστικά, ως προς το spread τους και το περιθώριο υπεραπόδοσης έναντι λ.χ των πορτογαλικών) που εμβαθύνουν και την δευτερογενή αγορά προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια,
- Φοροελαφρύνσεις και για τις επιχειρήσεις (μείωση του εταιρικού φόρου στο 24% για το 2019 και 20% για το 2020, μείωση του φόρου από έσοδα μερισμάτων στο 5% από 10% κ.α.),
- Υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και άλλων ενεργειών προκειμένου να πειστούν οι δανειστές για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου και της προοπτικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Εάν μάλιστα βάλουν και το…χεράκι τους οι BIG3 των οίκων αξιολόγησης εκτιμώ πως η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει μείωση του στόχου του 3,5% σε 3% σε πρώτη φάση (το όφελος των 50 μ.β αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισ. δεν θεωρείται αμελητέο…).
Εάν μάλιστα αυτό επιτευχθεί για το 2021 (ή μήπως από το 2020, όπως μου σιγοψιθύρισαν έγκυρες πηγές).
Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις της νέας Προέδρου της ΕΚΤ, δεν απηχούν μόνον δικές της θέσεις, καθώς στον ευρωπαικό νότο υπάρχει συγκατάβαση και έμμεση στήριξη προς τα δικαιολογημένα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.
- Και εκεί υπεισέρχεται η διαφαινόμενη κόντρα της ανερχόμενης Κριστίν Λαγκάρντ vs της σε αποδρομή, πλέον, Αγκελας Μέρκελ.
Με την βεβαιότητα, πως το θέμα των πλεονασμάτων της Ελλάδος θα είναι μία απλή…προειδοποιητική βολή της γαλλίδας κόντρα στην γερμανίδα πολιτικό. Προειδοποιητική για τις…κανονιές, που προοιωνίζονται για τις ιταλικές τράπεζες, τις γερμανικές (Deutsche Bank) και ένα σωρό άλλα ουσιώδη ζητήματα που φαίνεται, πως χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Και στο τέλος θα είναι κρίσιμο για την Ευρώπη, ποια από τις δύο κυρίες θα υπερισχύσει…