Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε το 2024 για το “ελληνικό χρέος”.

Με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να συγκλίνει σε διαφορά μόλις 10 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο ισπανικό και τον ΟΔΔΗΧ να προχωρά σε (προγραμματισμένη) έκδοση Εντόκου Γραμματίου 3μηνης διάρκειας την Τετάρτη.

Το αποτέλεσμα άκρως ενθαρρυντικό, καθώς άντλησε 812,5 εκατ.€ (αντί του συνήθους των 625 εκατ.€) με απόδοση 3,84% (από 3,88% τον Νοέμβριο).

  • Αναμφίβολα η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου οπότε βαθμολογεί το outlook η Moody’s.

Ο μόνος (αλλά ισχυρότερος) οίκος αξιολόγησης που έχει αφήσει εκτός επενδυτικής βαθμίδας την ελληνική οικονομία (αλλά που στην τελευταία αξιολόγηση ανέβασε
μαζεμένες 2 κλίμακες το αξιόχρεο).

  • Σε αυτή την συγκυρία η JP Morgan Chasse (που σημειωτέον έχει ξαναβγεί long στα ελληνικά ομόλογα) πιθανολογεί κατά 90% πως η Moody’s θα αποδώσει το πολυαναμενόμενο investment grade.

Πρακτικά, παρότι η 15η Μαρτίου απέχει-σχεδόν 2 μήνες- αυτό ευνοεί τους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ καθώς καλλιεργείται έδαφος ευνοϊκό για μία μεστή έκδοση ομολόγου.

 

Πριν ή μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ (25/1) θα φανεί εάν η χώρα θα “βγει” με 10ετές όπως φημολογείται και κατά πόσον η προσφορά θα είναι τέτοια που θα “υποχρεώσει” τον Οργανισμό να “τραβήξει” περίπου όσα πέρυσι (21/1/2023) δηλαδή 3,5 δισ.€

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ