Ακόμη και πριν από τις Ευρωεκλογές θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των ετήσιων δανειακών της χώρας ο ΟΔΔΗΧ, εκδίδοντας μια σειρά από μεγάλης διάρκειας ομόλογα.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωρεί σήμερα -εκτός απροόπτου- στη δεύτερη «μεγάλη» έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2024, με νέο 30ετές ομόλογο.

  • Στόχος είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 4%.

Ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ύστερα από την απρόσμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P την περασμένη Παρασκευή, ενώ η χώρα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται ότι το νέο εγχείρημα υλοποιείται χωρίς την «ομπρέλα» της ΕΚΤ, καθώε έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων

ΟΔΔΗΧ Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
  • Οι επαφές του Δημήτρη Τσάκωνα στην Ουάσιγκτον, με τους Οίκους Αξιολόγησης (ιδιαίτερα με τη Moody’s), μετά την «ευχάριστη έκπληξη» της Standard & Poors, οδηγούν τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ και το Υπουργείο Οικονομικών σε πιο φιλόδοξους στόχους Με την έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας βγαίνει στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ.


Η σχετική εντολή προς τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Πειραιώς ως Joint Lead Managers δόθηκε χθες, η σχετική διαδικασία- “άνοιγμα βιβλίου” κ.λ.π- θα γίνει- κατά πάσα βεβαιότητα σήμερα- με την διοίκηση του Οργανισμού να επιδιώκει να καλύψει εμπροσθοβαρώς το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

  • Ακριβώς όπως και πέρυσι.

Συνεκτιμώντας πως το πρόγραμμα 2024 έχει οριστεί στα 10 δισ. € και από την έκδοση του Ιανουαρίου (με έκδοση 10ετούς διάρκειας) καλύφθηκε σχεδόν το ήμισυ, εκτιμάται πως με την νέα έκδοση θα συμπληρωθεί το σύνολο.

Θυμίζοντας ότι, στην έκδοση της 30/1 προσφέρθηκαν 35 δισ.€ – ρεκόρ- με το επιτόκιο στο 3,45% /2,65% mid swaps+ 80 μ.β)

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters το υπ.Οικονομικών σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δάνεια διάσωσης που έλαβε από χώρες της ευρωζώνης φέτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ