Παρελθόν από την προεδρία της Swedbank αποτελεί ο Lars Idemark, γεγονός που έρχεται λίγο μετά την αποπομπή της CEO της αρχαιότερης τράπεζας στη Σουηδία, Μπιργκίτε Μπόνεσεν, στον απόηχο των κατηγοριών ότι η σουηδική τράπεζα ξέπλυνε δισεκατομμύρια δολαρίων από τη Ρωσία υπό την διεύθυνσή της. Σύμφωνα με τον Lars Idemark, η συνεχής εστίαση των ΜΜΕ στην τράπεζα, “συγκρούεται” με τον ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής δασικής ομάδας Sodra.

“Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην τράπεζα, αλλά η θέση της Swedbank ως μία από τις πιο επικερδείς και επιτυχημένες τράπεζες τις Ευρώπης θα συνεχιστεί”, πρόσθεσε.

Ο τωρινός αντιπρόεδρος, Ulrika Francke, θα γίνει ο νέος πρόεδρος της τράπεζας.

Η Swedbank ερευνάται τόσο από τις σουηδικές Αρχές αλλά και από τις εσθονικές, ενώ την υπόθεση παρακολουθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατηγορία που την βαρύνει είναι πως εξυπηρετούσε ορισμένους από τους ισχυρότερους παράγοντες της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο καθαιρεθείς πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και καταδικασμένος για για φορολογική και τραπεζική απάτη, Πολ Μάναφορτ, διακινούσε επίσης χρήματα μέσω της Swedbank, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η τράπεζα φέρεται ότι διαχειριζόταν ποσά ύψους 20 δισ. ευρώ σε αμφισβητούμενα κονδύλια στην Εσθονία κάθε έτος μεταξύ του 2010 και του 2016, σύμφωνα με το σουηδικό τηλεοπτικό σταθμό SVT. Οι κατηγορίες συνδέουν επίσης τη Swedbank με το σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ύψους 230 δισ. δολαρίων της δανέζικης Danske Bank στην Εσθονία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here