Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζες φαίνεται πως καταλήγουν σε “συμφωνία κυρίων” ώστε οι πλειστηριασμοί ακινήτων που αφορούν οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με εγγύηση την πρώτη κατοικία τους, να καθυστερήσουν τουλάχιστον 6 μήνες, μέχρι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Από την 1η Ιουλίου,  ενεργοποιείται η πλατφόρμα στην οποία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

  • Ουσιαστικά από την 1η Ιουλίου εκπνέει το μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Επειδή όμως ο Φορέας δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, συμφωνήθηκε σιωπηρά να δοθεί μια σιωπηρή 6μηνη παράταση ώστε -επιπλέον- να διαπιστωθεί η διάθεση συνεργασίας των συγκεκριμένων 100.000 δανειοληπτών, με τις τράπεζες τους…

Το σχετικό πιστοποιητικό θα αποτελεί και το διαβατήριο των ευάλωτων νοικοκυριών για να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης του στεγαστικού τους δανείου έως ότου ενεργοποιηθεί ο φορέας στα τέλη Μαρτίου 2022.

Σχετικά με την επιδότηση, η πρόταση των τραπεζών προβλέπει δύο εναλλακτικά σενάρια.

  1. Το πρώτο αφορά την επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, χωρίς συνεισφορά του οφειλέτη.
  2. Το δεύτερο αναφέρεται σε επιδότηση με συνεισφορά του οφειλέτη, το ύψος της οποίας θα προκύπτει είτε με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου είτε με βάση την οικογενειακή κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here