Οι ελληνικές εξαγωγές δείχνουν τον τρόπο της βιωσιμότητας και αυτό καταδεικνύεται από τις νίκες που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως, από 18 δισ. ευρώ το 2009, το 2022 εκτινάχθηκαν σε 55 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές αγαθών να αποτελούν το 26% του ΑΕΠ ενώ σε συνδυασμό με τις εξαγωγές υπηρεσιών αγγίζουν περί το 40% με 42% του ΑΕΠ. Επόμενος στόχος η επίτευξη ενός νέου ρεκόρ, αυτού των 70 δισ. ευρώ εξαγωγών, ενδεχομένως και νωρίτερα από το 2030.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Σίμος Διαμαντίδης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Export Summit ΙΧ του ΣΕΒΕ με θέμα “Greek Exporters Hall of Fame, Honouring our Partners”, το οποίο πραγματοποιείται υβριδικά μέσα από την καινοτόμο πλατφόρμα LiveOn.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Διαμαντίδης στην πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ που αφορά στο Μακεδονικό Σήμα.

«Το Συλλογικό Σήμα ΣΕΒΕ «Μ MACEDONIA THE GREAT» που καταχωρήθηκε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) σύμφωνα με το άρθρο 74 του Καν. 2017/2001,  μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τις γεωγραφικές Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας και είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ» σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης υπογραμμίζοντας πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 17 ενημερωτικές συναντήσεις σε 13 πόλεις της Μακεδονίας, ενώ πρόσφατα  το Συλλογικό Σήμα του ΣΕΒΕ παρουσιάστηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες όσο και στη Βουλή των Ελλήνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει αποδοθεί στις 30 πρώτες επιχειρήσεις το μακεδονικό σήμα, στον προθάλαμο βρίσκονται άλλες 30, άλλες 56 έχουν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά για την απόκτηση του, ενώ 150 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.