Tην καθιερωμένη έκθεσή του για το real estate, που εστιάζει στην αγορά γραφείων του Λονδίνου δημοσίευσε η Yoo Capital Fund II.

Tα “highlights” της έκθεσης:

-Το Λονδίνο έχει αναδειχθεί ως το νούμερο ένα παγκόσμιο hotspot διασυνοριακών επενδύσεων γραφείων στον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του έτους, προσελκύοντας περίπου 3,2 δισ. λίρες για επενδύσεις σε γραφεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

-Η διαθεσιμότητα νέων χώρων γραφείων στο Κεντρικό Λονδίνο παραμένει περιορισμένη και είναι πιθανό να παραμείνει ως έχει. Οι κάτοικοι που επιδιώκουν άμεση κατοχή χώρου άνω των 100.000 τετραγωνικών ποδιών σε ένα νέο ολοκληρωμένο κτίριο έχουν επί του παρόντος μόνο δύο επιλογές (και οι δύο βρίσκονται στα Docklands), ακριβώς ο ίδιος αριθμός με τα τέλη Μαρτίου.

-Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, 14,4 εκατ. τετραγωνικά πόδια σε χώρους γραφείων στο κεντρικό Λονδίνο θα είναι υπό κατασκευή, ωστόσο ο γρήγορος ρυθμός της προ-εκμίσθωσης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια έχει εξαντλήσει σοβαρά τη διαθεσιμότητα. Μόνο 27 μονάδες με περισσότερα από 100.000 τετραγωνικά πόδια είναι υπό κατασκευή και διαθέσιμες και η κατασκευή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί στα επόμενα περίπου 5,5 χρόνια

-Το μέλλον της ζήτησης γραφείων είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε νέα, υψηλής ποιότητας “αποθέματα”. Οι προβλέψεις ως προς την πιθανή κάλυψη της ζήτησης γραφείων στο μέλλον μετά την Covid-19 είναι πολλές και ποικίλες, αλλά υπάρχει συναίνεση ως προς τη στροφή προς την ποιότητα.

-Σύμφωνα με τους πράκτορες, υπάρχει σημαντική ποσότητα ζήτησης στον τομέα των βιοεπιστημών. Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναζητά 350.000 τετραγωνικά πόδια για γραφεία στο Κεντρικό Λονδίνο, καθώς αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέλκυση ταλέντων που μπορεί να προσφέρει το Λονδίνο. Η μετεγκατάσταση στο Λονδίνο, θα προσφέρει ένα ελκυστικό περιβάλλον για τη διατήρηση του προσωπικού και θα περιλαμβάνει ζωηρούς μοναδικούς χώρους, με εξαιρετικές ανέσεις όπως: ένα συνδυασμό φαγητού, μπαρ, λιανικής και φιλοξενίας.

-Η Google έχει καταλήξει σε συμφωνία να παραμείνει στο Central Saint Giles, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των συνιδιοκτητών, Legal and General και Mitsubishi Estate Company (MEC). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αμερικανικός γίγαντας του Διαδικτύου εξέτασε το σενάριο να σταματησει τη μίσθωση του χώρου, όπου εδράζει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών είχαν ως αποτέλεσμα η Google να υπογράψει παράταση της μίσθωσης για 10 έτη, έως τον Μάρτιο του 2031. Τον Ιούλιο, η Google επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την υπό κατασκευή κεντρική έδρα του κεντρικού Λονδίνου στο King’s Cross, όπου 4.500 Βρετνοί εργαζόμενοι θα μετακινηθούν μετά την ολοκλήρωσή του.

-Η KKR αγόρασε μερίδιο 5,5% στην εταιρεία ανάπτυξης του Λονδίνου Great Portland Estates Plc τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αρκετούς διαχειριστές χρημάτων που δραστηριοποιούνται σε εταιρείες ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

-Ως περαιτέρω ψήφος εμπιστοσύνης στο Λονδίνο, η Allianz Real Estate επέλεξε τη βρετανική πρωτεύουσα για τη μεγαλύτερη συναλλαγή με ένα δάνειο μέχρι σήμερα. Ο δανειστής έχει προσφέρει 400 εκατομμύρια λίρες στην οικογενειακή επιχείρηση επενδύσεων Lazari Investment. Το 10ετές δάνειο σταθερού επιτοκίου θα χρηματοδοτήσει ένα χαρτοφυλάκιο πέντε κτηρίων ελεύθερης ιδιοκτησίας που περιέχουν 630 χιλιάδες τετραγωνικά πόδια χώρο γραφείων, στο κεντρικό Λονδίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here