«Δεν είναι για εμάς τα προγράμματα επιχορηγήσεων, είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις».
«Δε θα προλάβουμε να πάρουμε μέρος στις διαδικασίες επιχορηγήσεων».
«Είναι δύσκολα προγράμματα και οι διαδικασίες είναι για τους μεγάλους».

Πόσες φορές δεν βρεθήκαμε σε συζητήσεις και δεν ακούσαμε ανάλογους προβληματισμούς; Από την άλλη, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μεγάλη αλλαγή στην ελληνική οικονομία θα έρθει από τη στήριξη και την αύξηση του μεγέθους αυτών.

Κατ’ αρχάς, ας ορίσουμε τη ΜμΕ: Σύμφωνα με την από 6/5/2003 Σύσταση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η κατηγορία των ΜμΕ αποτελείται από οικονομικές μονάδες που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος Κ/Ε δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν ξεπερνά τα 43 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία αυτή, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που δεν απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους και ο Κ/Ε της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού της δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ. Ως πολύ μικρή επιχείρηση δε ορίζεται αυτή που δεν απασχολεί πάνω από 10 εργαζόμενους και ο Κ/Ε της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού της δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο πλαίσιο υποστήριξης της ανάπτυξης των ΜμΕ. Από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για συγχωνεύσεις ή εξαγορές έως τις επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές των επενδυτικών τους πλάνων ή τις επιδοτήσεις πρόσληψης προσωπικού. Επομένως, είναι σημαντικό να τελειώνουμε μια και καλή με τους προηγούμενους προβληματισμούς, απαντώντας σαφώς και απολύτως στην ερώτηση: «Είναι τα προγράμματα προσανατολισμένα και επικεντρωμένα περισσότερο στις μεγάλες επιχειρήσεις»;

Η απάντηση είναι: «Όχι. Τουναντίον»!

Σε όλα τα προγράμματα είναι εκ των προτέρων επιλέξιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι μεγάλες. Σε άλλα προγράμματα, όμως, είναι εκ των προτέρων αποκλεισμένες οι μεγάλες επιχειρήσεις και επιλέξιμες μόνο οι ΜμΕ. Πρόγραμμα στο οποίο ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών δεν υπάρχει.

Άρα, στην πραγματικότητα, τα προγράμματα είναι προσανατολισμένα πρωτίστως ή και αποκλειστικά προς τις ΜμΕ –αναλόγως το πρόγραμμα. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο με εκείνο που πιστεύουν πολλοί.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στην Ελλάδα –αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο– οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρές και τα μεγαθήρια λιγότερα.

Για του λόγου το αληθές: οι ΜμΕ στην Ελλάδα απασχολούν το 83% των εργαζομένων και συνεισφέρουν το 60% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Τα αντίστοιχα νούμερα για χώρες του ΟΟΣΑ, με τη μικρότερη συμβολή των ΜμΕ στην οικονομία τους, είναι 68% και 59% αντίστοιχα –πράγμα που απλά τεκμηριώνει την απανταχού πλειοψηφία της μικρομεσαίας επιχείρησης. Πέραν αυτού όμως, στην Ελλάδα οι ΜμΕ απαρτίζουν το 99,9% των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επομένως, τι πρέπει να κάνουν οι ΜμΕ, ώστε να αναπτυχθούν;

Έχοντας περάσει από το στάδιο της επιβίωσης σε αυτό της εξέλιξης και ανάπτυξης, οι ΜμΕ πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να οργανώσουν την οικονομική τους διεύθυνση. Αυτό θα τις οδηγήσει σε: i) πρόληψη σφαλμάτων, ii) γνώση των προγραμμάτων χρηματοδότησης, iii) βελτίωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης, iv) βελτίωση της αξιολόγησης από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς χρηματοδότησης και τελικώς v) βελτίωση της βαθμολογίας στα επενδυτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα την πρόσβασή τους σε αυτά. Η ολιστική χρηματοοικονομική διοίκηση θα φέρει τη ΜμΕ σε επαφή με ευρωπαϊκά, κρατικά αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί για να ενισχύσει ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Το κρίσιμο σημείο και η τεράστια ευκαιρία είναι να προσαρμόσουμε τη χρηματοοικονομική διοίκηση στα νέα δεδομένα. Η ευκαιρία τεράστια και το χρονικό πλαίσιο ιστορικά μοναδικό.
Ας τολμήσουμε.

Λιακόπουλος Ευστάθιος,
Founder & CEO, Building Solid Success

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ