To 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον σημαντικό θεσμικό ρόλο της ΕΘΕ και αναβαθμίζοντας την παρουσία της ως Ηγέτη Σκέψης (thought leader) στην αγορά αλλά και ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών.

Το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης #famc22 διοργανώνεται στις 22 & 23 Ιουνίου 2022 από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week. 

Στο Panel ΙΙ με τίτλο «Η σημασία της Επαγγελματικής Διαχείρισης των Ασφαλιστικών Πυλώνων» τέθηκαν σημαντικά θέματα γύρω από τον κλάδο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Πάνος Τσακλόγλου Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεοφάνης Μυλωνάς Πρόεδρος του ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ – Αντιπρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής, Καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Άρτεμις Παναγιωτοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΔΕΚΤ Α.Ε.Π.Ε.Υ., Φαίδων Ταμβακάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. και Συνιδρυτής της ALPHA TRUST με συντονίστρια την δημοσιογράφο Ευγενία Τζώρτζη, Καθημερινή.

Ο κ. Τσακλόγλου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, μίλησε για την θεσμική διαχείριση που αφορά την συλλογική αποταμίευση και τόνισε τον κομβικό ρόλο της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, η οποία στη χώρα μας γίνεται μέσω της διανεμητικής ασφάλισης.

“Η συνταξιοδοτική αποταμίευση είναι σημαντική για την εθνική οικονομία καθώς αποτελεί την κυρία συνιστώσα και λειτουργεί σαν αναπτυξιακός μοχλός. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται η χώρα μας βρίσκεται στο κλαμπ των αναπτυγμένων χωρών. Η παρούσα κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές με ένα συνετό πλαίσιο για την κεφαλαιοποιητική ασφάλιση και τη συνταξιοδοτική.

-Μειώσαμε εισφορές, δημιουργώντας ζωτικό χώρο

-Προχωρήσαμε σε μία εμβληματική μεταρρύθμιση στον πρώτο πυλώνα

-Σχεδιάζουμε συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για νοικοκύρεμα επαγγελματικών ταμείων

-Δημιουργούμε ισχυρά αντικίνητρα καταπολέμησης της μαύρης εργασίας 

Το νέο ταμείο, ΤΕΚΑ, είναι σήμερα μικρό αλλά σε λίγα χρόνια θα αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στην χώρα. Με διαφάνεια, καλή διακυβέρνηση και επαγγελματική διαχείριση.

Υιοθετούμε ανοιχτές διαδικασίες, η διοίκηση του ταμείου θα προέρχεται από την αγορά, ανθρώπων με υψηλά προσόντα και με διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Θα υπάρχει τακτική ενημέρωση των ασφαλισμένων. Η διαχείριση των επενδύσεων γίνεται με υψηλά στάνταρ. επιστρατεύουνε εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονα μηχανογραφικά συστήματα. Βασικό παραγόμενο προϊόν θα είναι η καθαρή απόδοση των επενδύσεων. Σχεδιάζουμε λειτουργικό πλαίσιο εποπτείας, με στόχο το ΤΕΚΑ να αποτελεί υπόδειγμα.

Όλα τα συστήματα ιδιωτικής ή δημόσιας χροιάς έχουν την έννοια της εμπιστοσύνης. Το ΤΕΚΑ έχει ήδη, από τον καταστατικό νόμο, επιλογή ρίσκου” τόνισε. 

Θεοφάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος του ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ – Αντιπρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ)

“Πρέπει να σκεφτούμε τι σημαίνει επένδυση: Εννοούμε την ανάληψη ρίσκου με σκοπό να πετύχουμε κάτι στο μέλλον. Στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις αφορά σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τελικά η σύνταξη και η ασφάλεια είναι η πιο σημαντική επένδυση που πρέπει να κάνουμε, πρέπει να οριοθετούμε σωστά τους στόχους και αυτό κάνουμε ως διαχειριστές και ανάλογα διαμορφώνουμε τα χαρτοφυλάκια σε αυτά που έχουν ζητηθεί. Το ΤΕΚΑ αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Ο διαχειριστής αναλαμβάνει την πληροφόρηση και προσπαθεί να ενεργήσει με βάση τον σκοπό και την εντολή που έχει πάρει. Χρησιμοποιούμε τους αλγόριθμους, μοντέλα, αλλά τελικά η διαχείριση εξαρτάται από την ανθρώπινη γνώση και την επιλογή, επαφή για να έχουμε το αποτέλεσμα. Προσωπικά πάμε σε υβριδικά μοντέλα. Σημαντική η συνεισφορά της τεχνολογίας, την χρησιμοποιούμε, αλλά ο διακόπτης θα μένει στο ανθρώπινο χέρι.

Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε όπως και στο διεθνές περιβάλλον. Με βάση αυτά που άκουσα πρέπει να προχωρήσουμε και σε συνεργασία με ασφαλιστικούς φορείς για να φτιάξουμε χαρτοφυλάκια. 

Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής, Καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

“Η χώρα μας έχει ξεχωρίσει αρνητικά όσον αφορά στην ανάπτυξη ενός υγιούς ασφαλιστικού συστήματος, την μεταπολεμική περίοδο. Οι άλλες χώρες, από το 1970, είδαν το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού και κατευθύνθηκαν (κεφαλαιοποιητικά αντί διανεμητικά) όσον αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση. Δημιούργησαν συμπληρωματικούς μηχανισμούς όπως τα δικά μας ΤΕΑ, και δημιούργησαν μηχανισμούς ώστε να τους ακολουθούν οι πολίτες και σε τρίτο επίπεδο υπήρχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπου αλλεπάληλες γενιές συσσώρευαν κεφάλαια για μετά την συνταξιοδότηση. Η Ελλάδα βασίζονταν στον αναδιανεμητικό πυλώνα. Μειώθηκε η σύνταξη στο 50% και τα προβλήματα είναι ακόμη μπροστά. Έχουμε από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη, έχουμε τεράστια κρατική συνταξιοδότηση, τεράστιο αφανές χρέος, επομένως η επόμενη κρίση είναι μπροστά μας. Ακριβώς επειδή οι άλλες χώρες ακολουθήσαν την παραπάνω πορεία (pension funds, αμοιβαία κεφαλαία και ασφαλιστικές εταιρείες), η αγορά αγγίζει τα 100 τρις δολάρια. Σε κολοσσιαία κεφάλαια κολυμπά ο πλανήτης σήμερα, κι εμείς αποτελούμε εξαίρεση διότι όπως οργανώθηκε η θεσμική αποταμίευση στον χώρα απετράπη η δημιουργία αποθεματικών. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με σοβαρό σχεδιασμό και οικονομική ανάπτυξη, διόλου ευνόητη διότι ξεκινάμε με έλλειμμα, ωστόσο υπάρχει η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπτυχθούν οι συμπληρωματικοί μηχανισμοί για να δημιουργηθεί βάση κεφαλαίων.

Έχουμε υποστεί τεράστιων διαστάσεων καθίζηση, λόγω των τριών μνημονίων. Σε όποιον δείκτη κι αν συγκρίνετε τις ευρωπαϊκές χώρες είμαστε στις τελευταίες θέσεις και στο κατά κεφαλήν εισόδημα και σε άλλο δείκτη. Όσο παραμένουμε σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί η χώρα να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη για μια βιώσιμη ζωή των επόμενων γενεών. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια καινούργια χώρα από την αρχή. Πρέπει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να περισσεύει κάτι στον εργαζόμενο και να τα ρίξει σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα κτλ. Οι νέες γενιές πρέπει να βρουν χρήματα να πληρώσουν επιπλέον δαπάνες για τη γήρανση πληθυσμού που μετά το 2030 θα προκύψουν. Το μήνυμα είναι ποτέ δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου και δεν πρέπει να χάσουμε την τελευταία καθοριστική δεκαετία. 

Άρτεμις Παναγιωτοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΔΕΚΤ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Παλιά στην Ελλάδα ίσχυε ο πρώτος πυλώνας. Πλέον με βάση το δημογραφικό δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα. Έχει γίνει αντιληπτό από το κράτος. Με το ΤΕΚΑ πάμε ένα βήμα μπροστά. Όσον αφορά τα προηγουημενα χρόνια με τις επενδύσεις, είχε γίνει προσπάθεια διαχείρισης κεφαλαίων.

Με ένα αποτελεσματικό τρόπο διαχειριζόμαστε ορθά και οι επενδύσεις πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του ταμείου. 

Η κοινωνία έχει ωριμάσει. Η επαγγελματική διαχείριση δεν γινόταν στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος νόμος, που ισχύει για κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς, εκδόθηκε το 2007.

Στο κομμάτι των ασφαλισμένων έγινε ένα μεγάλο βήμα. Με την ύπαρξη του ΤΕΚΑ ελήφθησαν πρωτοβουλίες, ενημερώθηκαν οι ασφαλισμένοι, ήδη έγινε το πρώτο βήμα. Το σύστημα οδηγεί στην εκπαίδευση των ασφαλισμένων. Δημουργήθηκε ιστοσελίδα η οποία περιγράφει με δομημένο τροπο την διαδικασία. Ο καθένας μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή στην ατομική του μερίδα και να δει ποιες είναι οι επενδύσεις, που βρίσκεται κτλ. Πλέον αποκτάς μια βεβαιότητα για το που πάνε τα χρήματα.

Φαίδων Ταμβακάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. και Συνιδρυτής της ALPHA TRUST

Το ρίσκο συνήθως τα τελευταία χρόνια το εξομαλύνει ο χρόνος, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι δεκαετιών. Οι διαφορές που παρουσιάζουν οι Έλληνες διαχειριστές από τα benchmarks είναι μοναδικές. Ο κλάδος δεν είναι τόσο παλιός. Όσο πιο παλιά ανατρέξουμε τόσο καλές ήταν οι αποδόσεις.

Από τότε που μπήκαμε στο ευρώ η λέξη πληθωρισμός θύμιζε κάτι ρετρό. Τα κριτήρια ESG συζητιούνται  εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά αποτελεί την αρχή αλλά πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε. Το ethical το γνωρίζουμε ήδη, για το sustainability είναι νωρίς, στο governance είναι κάτι που πρέπει να το έχει η κοινωνία μέσα της. Θα μας δώσει ένα κόστος που θα το πληρώσει η κοινωνία.