Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ. Στην ομιλία του, ο υπουργός ανέφερε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου αποτελεί ισχυρό καταλύτη της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

“Ως κυβέρνηση εφαρμόζουμε ένα διαφορετικό σύγχρονο μίγμα οικονομικής πολιτικής, ακολουθούμε συνετή δημοσιονομική πολιτική, προχωρούμε στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τόνωση των επενδύσεων” είπε.

Και πρόσθεσε:

“Καταφέρνουμε με συλλογική και συστηματική δουλεια να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή και παράλληλα να έχουμε μια λειτουργική οικονομία ανταποκρινόμενοι στις αναγκες του σήμερα χωρίς να υποθηκεύσουμε το αύριο. Την τελευταία περίοδο είχαμε ισχυρή ανάκαμψη, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, συρρίκνωση της ανεργίας, μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ τον Αύγουστο βγαίνουμε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας”.

Αναφερόμενος στο “μέτωπο” του δημόσιου χρέους, ο υπουργός επισήμανε ότι υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στη διαχείριση του χαρτοφυλακιου δημοσίου χρέους. Πρώτη η κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις και το θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση της δυνατότητας του δημoσίου να αντλεί πόρους και να διαχειρίζεται συγκεντρωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα. Τα ισχυρά ταμειακά διαθεσιμα αποτελούν ισχυρή ασπίδα προστασίας της οικονομίας. Εφαρμόσαμε λοιπόν, μια ολιστική στρατηγική διαχείρισης το χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους και σε χρόνο ρεκόρ πετύχαμε την αναδημιουργία της καμπύλης αποδόσεων”.

Όπως είπε ο υπουργός, με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών υπήρξε μεγάλη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. “Σύμφωνα με πληθώρα αναλύσεων το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αφού η σχεση του ως ποσοστό του ΑΕΠ βαινει συνεχώς μειούμενη. Οι δανειακές ανάγκες αποτελούν το 50 % του αντιστοιχου μέσου όρου των χωρών της ευρωζωνης. Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ικανοποιεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για μεγάλο διάστημα και κάτω από όλες τις συνθήκες”.

Αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι επετεύχθη πρόοδος με θεμελιώδη χαρακτηριστικά τόσο ενεργητικό όσο και παθητικό, ενώ ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη των αγορών και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. “Στο παθητικό είχαμε αύξηση καταθέσεων 40 δις. Στο ενεργητικό, τα κόκκινα δάνεια από 44% το 2019 μειώθηκαν στο 12,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022”. 

Ως ένα τρίτο πεδίο σημαντικών μεταρρυθμίσεων ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τις  μεταρρυθμίσεις της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Υπήρξε κατά τον υπουργό, “αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού παλισίου, αναμόρφωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός για το πλαίσιο εταιρικής διακυβένησης  και υιοθέτηση αποτελεσματικών πρακτικών διακυβέρνησης”.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, νομοθετήσαμε το πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς, δρομολογήθηκε το έργο ψηφιακής μεταρρύθμισης της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο οποίο προέβη η κυβέρνηση υπέρ της ενίσχυσης της αγοράς ήταν η νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου για το συνεγγυητικό κεφάλαιο εξασφάλισης επενδυτικών υπηρεσιών αλλά και η στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς “μέσω τεχνικής βοήθειας που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Οι ανωτέρω ήταν κάποιες από τις στοχευμένες ενέργειες της κυβέρνησης που σύμφωνα με τον υπουργό συνδράμουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. 

Ο κ. Σταϊκούρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή της κυβέρνησης στην προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των πολιτών. 

“Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, έχουμε όμως αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας συνεχίζουμε τον απαιτητικό και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει, είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξοε για το μέλλον” κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ