Τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Ελληνο-Αμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας -Άντονι Μπλίνκεν, για πρώτη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια.

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA) υπογράφηκε το 1990.

Ήταν τότε 10ετούς ισχύος με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες προ της λήξης της.

Η ΜDCA ανανεώνεται από τότε κάθε χρόνο, με τη συγκεκριμένη δυνατότητα να παραμένει σε ισχύ.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο, υπέγραψαν την Τροποποίηση του Παραρτήματος της Συμφωνίας, με στόχο την επικαιροποίηση και την αναγκαία προσαρμογή της Συμφωνίας στις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Μέσω της Τροποποίησης διευρύνεται το αποτύπωμα της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσω της φιλοξενίας αμερικανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, των οποίων η διοίκηση και ο έλεγχος παραμένουν στην ελληνική πλευρά.

Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι:

  1. στην περιοχή της Σούδας (Μαράθι),
  2. στην Αεροπορική βάση της Λάρισας,
  3. στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
  4. στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας, εξήγησε:

  • «η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης – που με τη σειρά της συμπληρώνεται από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους βόρειους γείτονες μας, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία».

Η επιλογή για την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας σε 4 σημεία στην ελληνική επικράτεια,

  • «αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή».

Έχει ιδιαίτερη σημασία η εμβάθυνση της αμερικανικής παρουσίας σε κρίσιμες περιοχές όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στην Αθήνα περιμένουν με ενδιαφέρον την αναφορά του κ. Μπλίνκεν στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία της Ελλάδας και στα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα συνοδεύει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here