Ως “ένα στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής” (όχι τόσο για τα αποτελέσματα των εθνικών λογαριασμών του 1ου τριμήνου 2018, αλλά κυρίως για εκείνα του 2ου), χαρακτηρίζει, η Eurobank στην τελευταία έκδοση της ανάλυσης “7 Ημέρες Οικονομία”, τη σημαντική μηνιαία πτώση που υπέστη το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάρτιο.

Η Eurobank αναμένει αύξηση της μεταβλητότητας του δείκτη στο 2ο και 3ο τρίμηνο 2018, εν μέσω μιας σειράς από κρίσιμα ζητήματα που θα εξεταστούν το προσεχές διάστημα:

  • Αποτελέσματα των stress tests,
  • ο καθορισμός των δυνητικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους,
  • η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης,
  • η μετα-προγραμματική σχέση με τους πιστωτές και
  • η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στον δείκτη οικονομικού κλίματος, η μείωση του Μαρτίου είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο 2015  (από τις 104,3 στις 99,8 μονάδες δείκτη).

Παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά παρουσίασε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος για το σύνολο της Ευρωζώνης, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο 2014 και εικάζουμε ότι συνδέεται με τον κίνδυνο που υπάρχει για το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας εμπορικής διαμάχης (global trade war).

Στην περίπτωση της Ελλάδος, όπως λένε οι αναλυτές, δεν έχουμε λόγους ή ισχυρές ενδείξεις ώστε να εκτιμούμε ότι η παρατήρηση του Μαρτίου 2018 σηματοδοτεί την αντιστροφή της ανοδικής τάσης των προηγούμενων μηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here