Mνημόνιo μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας με την Nexi στον κλάδο αποδοχής συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα υπέγραψε η Alpha Bank, πουλώντας το 51% της δραστηριότητας έναντι 157 εκατ. ευρώ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη αλλά η δεύτερη εξαγορά που πραγματοποιεί εφέτος ο ιταλικός όμιλος στη χώρα μας, αφού πρώτα απέκτησε το 100% του αντίστοιχου τομέα της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 300 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία Alpha Bank – Nexi, προβλέπει την απόσχιση του κλάδου των POS και τη μεταφορά του σε νέα εταιρεία με την επωνυμία NewCo.

Πρόσθετο όφελος για την Alpha Financial Services αποτελεί το ποσό  των 30,6 εκατ. ευρώ που θα λάβει η τράπεζα υπό την αίρεση επίτευξης συγκεκριμένων οικονομικών στόχων την πρώτη τετραετία.

Η Alpha, πέραν της διατήρησης του 49% των μετοχών της NewCo, θα λάβει ως αντάλλαγμα αμοιβή σύστασης (referral fees), ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδά της από αμοιβές και προμήθειες σε βάθος χρόνου.

Που οδηγεί αυτή η συμμαχία

Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στενά για την οριστικοποίηση του συμβατικού πλαισίου που θα διέπει τη συμφωνία, με στόχο η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης προώθησης και διανομής, χάρη στην οποία η Alpha Bank, μέσω του δικτύου των 300 καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα, θα μπορεί να προωθεί και να διανέμει τεχνολογικές και καινοτόμες λύσεις της Nexi.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Nexi θα ενοποιήσει τη NewCo, εξέλιξη που αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 150.000 τερματικά POS και 9 δισ. ευρώ όγκου πληρωμών στα μεγέθη της. Εκτιμάται δε ότι τα έσοδα της εγχώριας θυγατρικής θα φτάσουν τα 93 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA τα 18 εκατ. ευρώ το 2022, σε pro-forma βάση και προ συνεργειών.
Η Nexi θα χρηματοδοτήσει πλήρως τη συναλλαγή χρησιμοποιώντας τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Με την εξαγορά αυτή εξασφαλίζεται ηγετική θέση της NEXI, στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά πληρωμών, διευρύνοντας περαιτέρω τις δραστηριότητές της στον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών.

Παράλληλα, αυξάνει τη διαφοροποίηση εσόδων, δραστηριοποιούμενη σε ιδιαίτερα ελκυστικές ευρωπαϊκές αγορές με χαμηλή διείσδυση. Η NewCo θα είναι επίσης σε προνομιακή θέση να εκμεταλλευτεί περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης, οργανικές και μη, στη χώρα.

Ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, δήλωσε:

  • «Η συνεργασία με την Nexi αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον σχεδιασμό της Alpha Bank να διαμορφώνει στρατηγικές συμμαχίες με εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, ώστε να παρέχει λύσεις κορυφαίας ποιότητας στους πελάτες μας.
  • Είμαστε βέβαιοι ότι η στρατηγική μας συνεργασία με την Nexi, ηγέτη της ευρωπαϊκής αγοράς στις πληρωμές και πρωτοπόρο στις τεχνολογίες αιχμής, θα δημιουργήσει μία μοναδική πρόταση στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά».
Paolo Bertoluzzo, CEO της Nexi

Ο Paolo Bertoluzzo, CEO της Nexi, δήλωσε:

  • «Η στρατηγική συνεργασία μας με την Alpha Bank, μία συστημική ελληνική τράπεζα με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά αποδοχής συναλλαγών καρτών, θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του τομέα πληρωμών στη χώρα.
  • Θα παρέχουμε στους πολίτες, την επιχειρηματική κοινότητα και τη Δημόσια Διοίκηση καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις και υπηρεσίες, με στόχο να καταστήσουμε τις ψηφιακές πληρωμές μία καθημερινή εμπειρία με οφέλη για ολόκληρο το σύστημα.
  • Αυτή η συμφωνία, ευθυγραμμισμένη με την επιλεκτική επενδυτική μας στρατηγική σε αγορές με υψηλή δυναμική ανάπτυξης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία μας για δημιουργία αξίας σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ