Ένας “πεινασμένος για μερίδια αγοράς” ανταγωνιστής που διαθέτει τις υποδομές αλλά και την απαραίτητη εμπορική στρατηγική και διάρθρωση μπαίνει ξαφνικά στην Ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Χθες ανακοινώθηκε επισήμως η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Forthnet και της Vodafone σύμφωνα με την οποία η Forthnet θα έχει πρόσβαση -σε τιμές χονδρικής- στο ραδιοδίκτυο της Vodafone. Αυτό σημαίνει ότι η Forthnet θα μπορεί να διαθέτει στην ελληνική αγορά υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και mobile internet, ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO). H συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι τετραετούς διάρκειας από την ημερομηνία έναρξης εμπορικής διάθεσης από τη Forthnet των ανωτέρω υπηρεσιών, που προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Από το 2016, η Forthnet είχε προσφύγει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων και τιμολογίων, ώστε να καταστεί εικονικός (ιδεατός) πάροχος κινητής τηλεφωνίας (MVNO).

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων λειτούργησε ως διαμεσολαβητής για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στην Forthnet, ως εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (MVNO) και τους MNOs (Cosmote ή Vodafone, τελικά επέλεξε Vodafone). Η ΕΕΤΤ καθόρισε το πλαίσιο τιμών και τους κανόνες συνεργασίας προκειμένου μέσω της χρήσης του δικτύου των παρόχων κινητής τηλεφωνίας να προσφέρει και η Forthnet ολοκληρωμένες υπηρεσίες και κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές της.

Μετά την απόφαση της ΕΕΤΤ στα μέσα Νοεμβρίου 2018, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να μπουν νέοι παίκτες στην ακριβή ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες ως «εικονικοί» πάροχοι (Mobile Virtual Networks Operators – MVNO’s). Η Ελλάδα μαζί με την Βουλγαρία και την Κροατία ήταν οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 στις οποίες δεν λειτουργεί κανένας MVNO.

Προφανώς η συμφωνία αλλάζει τις ισορροπίες στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Η είσοδος της Forthnet θα τονώσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό στην αγορά κινητής τηλεφωνίας για μεγαλύτερο όφελος των καταναλωτών.

Με την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές η Forthnet ετοιμάζεται να προσφέρει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές της. Έτσι, η Forthnet αναπτύσσει ένα νέο πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας και θα παρέχει πλέον και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με ανταγωνιστικά τιμολόγια προσφέροντας παράλληλα ακόμη περισσότερη οικονομία στο σύνολο των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της διοίκησης της Forthnet είναι να απευθυνθεί καταρχάς στο ευρύ πελατολόγιο της που καλύπτει το 16% της αγοράς (650.000 νοικοκυριά) και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα που θα αξιοποιήσει η Forthnet είναι οι ήδη εκτεταμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και επενδύσεις που διαθέτει ώστε να μπορεί σύντομα να διαθέσει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, ζώντας στην εποχή της σύγκλισης των υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας η διάθεση του αποκλειστικού περιεχομένου ψυχαγωγίας που διαθέτει και στα mobile devices μέσω υπηρεσιών mobile data, θα είναι ένα ακόμα όπλο για την προσέλκυση συνδρομητών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here