Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου μειώνουν τη συχνότητα των συναλλαγών σε δολάρια με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάιο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών τον περασμένο μήνα έχει ουσιαστικά παρέλθει.

Στα τέλη Μαρτίου η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η πώληση της Credit Suisse προκάλεσαν σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αύξησαν τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας, γεγονός που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη οικονομική κρίση.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Ελβετίας θα επιστρέψουν τώρα στις συνήθεις εβδομαδιαίες δημοπρασίες, αποδεικνύοντας ότι το έκτακτο “backstop” δεν είναι πλέον απαραίτητο, καθώς οι αγορές λειτουργούν ομαλά.

«Αυτές οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να προσαρμόσουν εκ νέου την παροχή ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ, όπως δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πάντως προειδοποιήσει ότι η αστάθεια είναι πιθανό να αφήσει ένα πιο μόνιμο σημάδι στις αγορές, καθιστώντας τις τράπεζες πιο προσεκτικές στον τρόπο με τον οποίο δανείζουν, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και αυστηροποιώντας τα πρότυπα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε στη συνέχεια να μειώσει την ανάγκη για τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. 

Ωστόσο, μια τέτοια αυστηροποίηση του πλαισίου θα μπορούσε να έχει έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, σενάριο που βρίσκεται υπό εξέταση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες με εξαίρεση την Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνουν τα επιτόκια με γοργούς ρυθμούς, με τη Fed και την ΕΚΤ να αναμένεται να κινηθούν ξανά προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη εβδομάδα.