Σαφάρι νέων εκτεταμένων ελέγχων από την ΑΑΔΕ προμηνύουν οι αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ. Η ανεξάρτητη αρχή θέλοντας να διατηρήσει το momentum των τελευταίων μηνών σκοπεύει να προχωρήσεις σε δεκάδες χιλιάδες ελέγχους μέσα στο 2020. Πολλά και κραυγαλέα – σε αρκετές περιπτώσεις – ήταν τα φαινόμενα παρατυπιών, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου που έλαβαν χώρα πέρσι.

Σύμπνοια, άλλωστε, υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία της ΑΑΔΕ και τα αρμόδια Υπουργεία και για την συνέχιση των προσπαθειών και την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Όπως προκύπτει από τις τελευταίες αποφάσεις:

Η Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) θα διενεργήσει τουλάχιστον 670 έλεγχους – έρευνες και 17.720 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης. Για το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 620 έλεγχοι – έρευνες και 16.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως, θα διενεργήσουν 25.100 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και από αυτό το ποσοστό, τουλάχιστον 75% θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Επίσης οι υπηρεσίες αυτές θα διενεργήσουν μέσα στο 2020 περί τους 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Το 2019 η σχετική απόφαση όριζε 25.000 πλήρεις και μερικούς ελέγχους και τον ίδιο αριθμό ελέγχων (2.500) για την φορολογία κεφαλαίου.

Βάιος Κρόκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here