Υπέρ της κατάργησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων για την κύρια σύνταξη (6,67% επί του μικτού μισθού) σε συνδυασμό με μείωση του αφορολόγητου ορίου τάσσεται ο ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα αυτά αφενός διατηρείται ανέπαφο το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και αφετέρου διευρύνεται η φορολογική βάση.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε πρόσφατη μελέτη της διαΝΕΟσις, μαζί με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις και την επιδίωξη συμβιβασμού με τους δανειστές, προκειμένου να μεταφερθούν πόροι από την εξυπηρέτηση του χρέους σε παραγωγικές επενδύσεις, ύψους 2 π.μ. του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και 1 π.μ. του ΑΕΠ από εκεί και πέρα σε μόνιμη βάση, ικανές να δημιουργήσουν ρυθμούς ανάπτυξης που να καθιστούν το χρέος βιώσιμο από τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
«Ο ΣΕΒ διαχρονικά στηρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις, και πιστεύει ότι η μείωση των συντελεστών φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος, είναι πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας», τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων και προστίθεται ότι «το όποιο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος δεν πρέπει να μας κρατά εγκλωβισμένους στα γρανάζια της αδράνειας».
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της εισφοράς των εργοδοτών κατά 1,33 π.μ., από 13,33% σε 12%, έτσι ώστε οι συνολικές εισφορές για την κύρια σύνταξη να μειωθούν από 20% (6,67% και 13,33%) σε 12%.
Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις ο ΣΕΒ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο του 2017 που είχε σαν αποτέλεσμα συνολικά το 2017 να καταγράφεται αύξηση +1,3%, επιπλέον αύξησης +0,5% το 2016. Με βάση αυτά τα στοιχεία και ενόψει της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών του 4ου τριμήνου 2017 η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει οριακή μεταβολή και συνεπώς να έχει μικρή συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ, εκτιμά ο ΣΕΒ