Η Ελλάδα χρειάζεται μια «ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ μείωσης της φορολογίας και ανάληψης διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων» με στόχο «την αναπτυξιακή απογείωση της οικονομίας».
Στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
- «οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 σηματοδοτούν μια αναμενόμενη στροφή προς ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, εστιασμένο στις ιδιωτικές επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, οι μισθοί και η απασχόληση σε μονιμότερη βάση».
Μια τέτοια στροφή, σύμφωνα με τον ΣΕΒ,
- «θα βασισθεί αναγκαστικά σε ένα φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα και την εργασία φορολογικό περιβάλλον, καθώς και τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για μια ανταγωνιστικότερη οικονομία, και ιδίως στις αγορές εκείνες όπου έχει σημειωθεί η μικρότερη πρόοδος ή υπάρξει οπισθοδρόμηση».
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση
- «διαθέτει ένα συνεκτικό και στοχευμένο πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (όπως ανακοινώθηκε ήδη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο) αλλά και την αναγκαία προς τούτο τεχνοκρατική υποδομή (όπως τεκμαίρεται από τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα)».
Υπογραμμίζει ωστόσο :
- «όπως το αναπτυξιακό αποτύπωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν στο παρελθόν πενιχρό λόγω της υπερφορολόγησης, έτσι, και στο μέλλον, η μείωση της φορολογίας για να έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα θα πρέπει να συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Αυτό που σίγουρα πρέπει να διασφαλίζεται είναι μια μείωση της φορολογίας να οδηγεί σε αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας», τονίζει, προσθέτοντας πως:
- «είναι εκ των ων ουκ άνευ η άμεση και μαζική ενεργοποίηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης».