Την σημαντική συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στη ρωσική αγορά αλλά και των εισαγωγών προς την Ελλάδα από τη Ρωσία επιβεβαίωσε η δεύτερη Συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας–Ρωσίας, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα:

  • Oι ελληνικές εξαγωγές προς την ρωσική αγορά αυξήθηκαν κατά 8,8% το 2017 σε σχέση με το 2016, φτάνοντας τα 234 εκ. ευρώ.
  • Η αντίστοιχη αξία των εισαγωγών από την Ρωσία αυξήθηκε κατά 20,5%, αγγίζοντας τα 3,42 δις ευρώ. Το 6,8% των εισαγωγών της Ελλάδας προέρχεται από την Ρωσία.
  • Τα κυριότερα προϊόντα που εξήγαγε η Ελλάδα στην Ρωσία, είναι τα ενδύματα από γούνα, που αποτελούν το 23,6% του συνόλου των εξαγωγών, τα λάδια από πετρέλαιο με 10,9% επί του συνόλου εξαγωγών, οι σωλήνες από χαλκό (5,8% επί του συνόλου), οι ηλεκτρικές συσκευές ενσύρματης επικοινωνίας (5,2% επί συνόλου εξαγωγών) και τα ακατέργαστα καπνά (4,1% επί συνόλου).
  • Όσον αφορά στα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από την Ρωσία, κυριαρχούν τα πετρελαιοειδή που αντιστοιχούν στο 81,3% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών και έπονται το ακατέργαστο αργίλιο (μερίδιο 11,4% επί συνόλου εισαγωγών) και ο χαλκός (μερίδιο 2,2%).

Εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, πραγματοποίησαν επιχειρηματικές (b2b) συναντήσεις στους τομείς της ενέργειας, της μεταλλουργίας, του χρηματοπιστωτικού, όπως και άλλων εξαγωγικών κλάδων.

Η εκδήλωση, αποτελεί συνέχεια της επιχειρηματικής αποστολής του ΣΕΒ στην Μόσχα, τον Μάρτιο του 2018. Η αποστολή αυτή, είχε δώσει την ευκαιρία σε 14 ελληνικές εταιρίες από εξαγωγικούς κλάδους, όπως αυτοί της ενέργειας, της μεταλλουργίας, των τροφίμων, των φαρμάκων και των δομικών υλικών, να πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με 40 ρωσικές εταιρείες, μέλη της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ρωσίας (RSPP) και ιδιωτικούς και κρατικούς οργανισμούς.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, τόνισε σχετικά ότι “η σημερινή συνάντηση μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη συνεργασία των δυο Φορέων με στόχο τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here