Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα τους νέους κανόνες για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται τα επισφαλή δάνεια οι τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, με στόχο να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που «πονοκεφαλιάζει» ακόμη την περιοχή, μία δεκαετία μετά από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Η συμφωνία «μαλακώνει» τις νομοθετικές αλλαγές που προτάθηκαν το Μάρτιο από την Κομισιόν, ενώ χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Mην ξεχάσετε: Έρχεται το NPL Summit 2018 που διοργανώνεται από την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso

Με βάση την πρόταση, οι τράπεζες θα έχουν περισσότερο χρόνο να εξοικονομήσουν κεφάλαια για να καλύψουν πιθανές ζημιές από επισφαλή δάνεια.

Τα κράτη της ΕΕ υποστήριξαν την επέκταση στα τρία έτη από δύο, του χρόνου που έχουν οι τράπεζες να καλύψουν νέα ακάλυπτα δάνεια που μπορεί να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

Συμφώνησαν επίσης να αναβάλουν την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων. Αρχικά σχεδιαζόταν να τεθούν σε ισχύ από το Μάρτιο του 2018, που σήμαινε ότι οι τράπεζες θα είχαν μέχρι το Μάρτιο του 2020 προκειμένου να καλύψουν πλήρως απώλειες από μη εξασφαλισμένο χρέος.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν αντί αυτού ότι μόνο τα δάνεια που εκδίδονται μετά από την υιοθέτηση των νέων κανόνων, θα υπόκεινται στους νέους κανόνες, ουσιαστικά δίνοντας στις τράπεζες περισσότερο από τρία χρόνια για να καλύψουν ζημιές από αυτά τα δάνεια.,

Η ημέρα της εφαρμογής των νέων κανόνων θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωβουλευτές για την πρόταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here