Της Κυρέλας Πέτρου

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, ετοιμάζεται να σταθεί αυτόνομα στα πόδια της, μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας γι’ αυτή την προοπτική, ωστόσο χρειάζεται προσήλωση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ειδικότερα ανέφερε: «Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπει σε νέα φάση, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι κρίσιμη».

Ο ίδιος σημείωσε πως όλα τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν τα βλέπει με αποκλειστικά οικονομικούς όρους αλλά και ως μια τελευταία ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, με μια οικονομία που δεν θα αφήνει χρέη στους νέους Έλληνες.

Επεσήμανε ωστόσο, πως η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πρέπει όλοι μαζί, όπως είπε, να έχουμε αυξημένη θέληση να εφαρμοσθούν σωστά αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

 

«Η επιστροφή λοιπόν στην κανονικότητα γεννάει κλίμα αισιοδοξίας για το οποίο όμως δεν θέλω να είμαι αφελώς αισιόδοξος, θα πρέπει να τεκμηριώσουμε που βασίζεται αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα:

  1. Οι θυσίες των Ελλήνων που άνοιξαν το κλειδί της μετάβασης στην κανονικότητα. Δεν υπάρχει προηγούμενο από αυτό που συνέβη με την απώλεια του 25% του ΑΕΠ.
  2. Το χρέος της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια της «οικογένειας». Πάνω από το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στον ESM. Και πάντα όταν το χρέος είναι μέσα στην «οικογένεια» είναι πιο εύκολο να εξυπηρετηθεί.
  3. Η Ευρώπη σε αυτή τη νέα περίοδο θα είναι δίπλα και όχι απέναντι στην Ελλάδα. Ήδη υπάρχει μεγάλη συνδρομή από τα κοινοτικά ταμεία που φθάνει στο 9% του ΑΕΠ και επιπλέον η συνεισφορά από το σχέδιο Γιούνκερ.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα σε λίγους μήνες θα σταθεί αυτόνομα στα πόδια της, ενώ  επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εμπιστοσύνης η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κερδίζεται μετά από χρόνια αλλά χάνεται σε μια στιγμή».

 

Τί συμβαίνει στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι μετά από μία πρωτοφανή κρίση που έθεσε σε δοκιμασία την αντοχή και συνοχή της Ε.Ε., οι πολιτικοί άνεμοι αλλάζουν, καθώς όλες οι οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται μετά από χρόνια, σε ανάπτυξη.

Ωστόσο επεσήμανε ότι η θετική αυτή συγκυρία θα δοκιμαστεί από πέντε κρίσιμα «εργοτάξια» που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης και αυτά είναι:

  1. Αναμόρφωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). «Πρέπει να αποδώσουμε στην Ένωση και το «Ο», δηλ. τον όρο Οικονομική, γιατί μέχρι σήμερα λειτούργησε κυρίως ως Νομισματική», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
  2. Αναθεώρηση ευρωπαϊκών νόμων για μετανάστευση και άσυλο, με επιμερισμό του βάρους στα κράτη -μέλη.
  3. Χρηματοδότηση Κοινωνικών Πολιτικών. Σε λίγες μέρες θα συζητηθεί το νέο επταετές πρόγραμμα για την κατανομή των κοινοτικών πόρων και όπως αναφέρθηκε χρειάζεται αναπροσαρμογή προτεραιοτήτων.
  4. Η θέληση της Ευρώπης να καταλάβει στο διεθνές σκηνικό όλο το χώρο που η οπισθοχώρηση των ΗΠΑ αφήνει ελεύθερο για εμάς. Στο πλαίσιο αυτό συνάπτονται πολλές συμφωνίες διεθνούς εμπορίου, με στόχο να εξελιχθεί η Ευρώπη ως το μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου παγκοσμίως.
  5. Χρειαζόμαστε μια πιο δημοκρατική Ευρώπη στην οποία οι πολίτες θα έχουν λόγο, ανέφερε ο κ. Σχοινάς και τόνισε: «Πρέπει να ανακαλύψουμε αυτό το περίεργο «ζώο» της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, που σίγουρα υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς είναι, γιατί ο καθένας το φαντάζεται διαφορετικά!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ