Την αφορμή για τον προβληματισμό έφερε το σχέδιο «Ηρακλής» για την απαλλαγή των τραπεζών από «κόκκινα δάνεια» ύψους 30 περίπου δις Ευρώ. Για να είναι ελκυστικότερα τα ομόλογα που θα εκδοθούν από το σχήμα APS, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τα καταστήσει αφορολόγητα.
Αμέσως μετά ξεκίνησαν συζητήσεις στην πλατεία Συντάγματος για το ενδεχόμενο να μειωθεί ή να καταργηθεί εντελώς ο φορολογικός συντελεστής 15% που επιβάλλεται στα κέρδη από τα ομόλογα αλλά και τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Το μέτρο θεωρείται ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών αλλά και για την ενίσχυση της εγχώριας αποταμίευσης.
Αυτό που τώρα σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών αφορά μια σημαντική μείωση του φόρου επί των κερδών των ομολόγων ώστε να κινητροδοτηθούν οι τιτλοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες και ταυτόχρονα το μέτρο να επεκταθεί σε όλα τα ομόλογα όπως συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες π.χ. στο Λουξεμβούργο.
Το ίδιο εξετάζει η κυβέρνηση και για τη φορολογία στα αμοιβαία κεφάλαια.
Εφόσον εγκριθεί και από τους «θεσμούς» το σχέδιο μείωσης/κατάργησης της φορολογίας επί των κερδών στα ομόλογα και τα Αμοιβαία Κεφάλαια, θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό.
Οι πληροφορίες αυτές εντείνουν τις συναλλαγές στην ελληνική δευτερογενή αγορά ομολόγων. Από τις αρχές του έτους η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του -74% ή 325 μονάδων βάσης. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κυμαίνεται αυτή την περίοδο στο πρωτοφανές 1,18%…