Πρώτη στη χρηματοδότηση ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Γιούνκερ βρίσκεται η Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2019, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στην χώρα μας ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσει 11,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.
Οι συνολικές επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ αφορούν στη χρηματοδότηση σχεδίων έργων υποδομών και καινοτομίας καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τελευταία αποτελέσματα του σχεδίου Γιούνκερ, 19 εγκεκριμένα έργα υποδομών και καινοτομίας χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, με συνολικά σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν εγκριθεί 14 συμφωνίες, ύψους 434 εκατ. ευρώ, με ενδιάμεσες τράπεζες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, ενώ προβλέπεται να κινητοποιήσει σχεδόν 4,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με περίπου 25.820 επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης να επωφελούνται από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Μετά την Ελλάδα σε σειρά κατάταξης των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ τους ακολουθούν η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Λετονία.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των 28 κρατών-μελών από το Σχέδιο Γιούνκερ ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 408,4 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως περίπου 952.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.