Θετικό κλίμα για την προσπάθεια και …πολλές ερωτήσεις για το μέλλον περιείχε η τηλεδιάσκεψη των χρηματιστηριακών αναλυτών με την διοίκηση της Aegean Airlines για την επεξήγηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου που δημοσιεύτηκαν το πρωί.

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης, αποκάλυψαν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2020, o όμιλος Aegean “έκαψε’’ μετρητά αξίας 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ μόνο στο β’ τρίμηνο.

  • Οι ταμειακές ανάγκες για το 3ο τρίμηνο αντιστοιχούν σε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.

O κ. Βασιλάκης εκτίμησε ότι στο τρίτο τρίμηνο της φετινής, πολύ δύσκολης χρονιάς, θα διακινηθούν περίπου 2 εκατ. πελάτες με κατά 50% λιγότερες πτήσεις. Τα δεδομένα αυτά ανεβάζουν στα 25 έως 30 εκατ. ευρώ  τα αρνητικά αποτελέσματα για την περίοδο αυτή.

  • «Δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό το γ’ τρίμηνο- που είναι παραδοσιακά και το πιο δυνατό λόγω της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού-  με αυτά τα νούμερα».

Ο κ. Βασιλάκης δεν έκρυψε την εκτίμηση του ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και η ορατότητα είναι πολύ μειωμένη για να γίνουν εκτιμήσεις που αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους για το οποίο ωστόσο εκτιμά επιβάτες στο 30% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ο επικεφαλής της Aegean υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι είναι ανάγκη να διαμορφωθούν κοινά πρωτόκολλα ταξιδιού, με υποχρεωτικά τεστ πριν το ταξίδι, κάτι που πλέον είναι εφικτό και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας σε σχέση με τα τεστ στην άφιξη, τα κλεισίματα αγορών, ή τις  καραντίνες.

  • Όπως είπε αν όλες οι χώρες  συμφωνήσουν σε κοινές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα το αρνητικό test πριν την πτήση, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τη σταδιακή αποκατάσταση της προσβασιμότητας και της διασύνδεσης μεταξύ των χωρών, αποφεύγοντας τα μέτρα καραντίνας και κλεισίματος των συνόρων.

Για την μεγάλη παραγγελία των 46 αεροσκαφών από την Airbus, η διοίκηση επεσήμανε ότι διατηρήθηκε στο σύνολό της η παραγγελία

  • “αλλά μεταθέσαμε το χρονοδιάγραμμα κατόπιν συμφωνίας με την Airbus.”

Ο όμιλος τον Αύγουστο του 2020 προέβη σε συμφωνία με την Airbus για τη μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης 7 αεροσκαφών της οικογένειας Α320 neo από το 2022–2023 στο 2025-2026.

  • Με την αλλαγή στο πρόγραμμα παράδοσης των αεροσκαφών ο όμιλος εξασφάλισε και την αντίστοιχη μετάθεση της πληρωμής των προκαταβολών (pre – delivery payments) της αρχικής συμφωνίας για τα εν λόγω αεροσκάφη, νούμερο που αντιστοιχεί στα 110 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020- 2022».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη παραλάβει 5 νέα αεροσκάφη A320 neo, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2021 θα παραλάβει επιπρόσθετα 4 A321 neo.

  • «Υπάρχει ευελιξία δεδομένου ότι έχουμε αρκετά αεροσκάφη για τα οποία λήγουν οι μισθώσεις, οπότε μπορεί να γίνει μία επιλογή- ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά- να επεκτείνουμε κάποιες μισθώσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here