Προφανώς το πρόσφατο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, τα θερμά λόγια των Κινέζων, οι προτεραιότητες που αυτοί δίνουν στα projects τους στην Ευρώπη προοιωνίζονται επενδυτικές κινήσεις από την πλευρά της Cosco, στον Πειραιά.

Κάτι τα αυξημένα κέρδη του ΟΛΠ (27,8 εκατ. Ευρώ το 2018), κάτι οι εκτιμήσεις της διοίκησης για νέα αύξηση σε μεγέθη, κίνηση και εισαγωγές , λίγο η ρευστότητα που προορίζουν για επενδύσεις στο λιμάνι θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα ανακοινώσεις από την Cosco για νέα projects. 

  • Την ώρα, που η Κινεζική πλευρά περιμένει το Ο.Κ. για τις πρόσθετες επενδύσεις (ύψους 315 εκατ. € ) έχει στα σκαριά ήδη μία επόμενη (για άλλα 300 εκατ. Ευρώ) που θα αφορούν στην κατασκευή και τέταρτης προβλήτας.

Και αν για τις πρώτες, η διαδικασία είναι σύνθετη, υπάρχουν και αντιρρήσεις από αρκετούς πειραιώτες επιχειρηματίες κ.λ.π ενδεχομένως να πάει για μετά τις εκλογές, για την τέταρτη προβλήτα,  τα πράγματα είναι σαφώς απλούστερα.

  • Κατά συνέπεια , το πιθανότερο είναι πως πρώτα θα περιμένουμε τις ανακοινώσεις για την επένδυση των 300 εκατ. Ευρώ, για την προβλήτα.

Εύλογα με όλα αυτά και το επενδυτικό ενδιαφέρον, που δείχνουν το τελευταίο δίμηνο ξένα funds για τοποθετήσεις τους στη μετοχή του ΟΛΠ. Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημάνουν ότι σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, σχέσης απόδοσης ιδίων και προοπτικών ο ΟΛΠ είναι αυτή την περίοδο από τα πιο safe χαρτιά για χαρτοφυλάκια που θέλουν σταθερή απόδοση, υψηλό μέρισμα και προοπτική ανόδου στην επόμενη 2ετία.

  • Γι’ αυτό, κατά την άποψη των σοβαρότερων χρηματιστηριακών αναλυτών, τα 500 εκατ. Ευρώ, που αξίζει σήμερα στο ταμπλό ο ΟΛΠ, παρά την σημαντική άνοδο που έχει σημειώσει η μετοχή μέχρι τα 20 ευρώ (της Μεγάλης Πέμπτης) λίγα φαίνονται.

Επίσης το θετικό με τα σχέδια της Cosco στον ΟΛΠ είναι πως χαίρουν οικουμενικής στήριξης. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προχωρήσουν, για να φανεί συνεπής με όσα συμφωνήθηκαν στο Πεκίνο αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξεδήλωσε, τελευταία, ανεπιφύλακτα την στήριξη του στον επενδυτικό σχεδιασμό των κινέζων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here