O ΣΒΒΕ έχει ως βασική του αποστολή την υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και της βιομηχανίας και δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός συνεκτικού πλέγματος βιομηχανικής στρατηγικής και πολιτικής που θα επαναφέρει τη μεταποιητική δραστηριότητα στο προσκήνιο της αναπτυξιακής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό μία απ΄τ ις προτάσεις μας προς την πολιτεία ήταν και η επανασύσταση του Υπουργείου βιομηχανίας, την υλοποίηση της οποίας ο ΣΒΒΕ και ο επιχειρηματικός κόσμος της περιφέρειας την εξέλαβε με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Ο ΣΒΒΕ λοιπόν αναμένει το νεοσύστατο Υπουργείο Βιομηχανίας να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ούτως ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υλοποιηθούν παραγωγικές επενδύσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

 Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος έχει επενδύσει αρκετά στην αξιοποίηση του νεοσύστατου Υπουργείου Βιομηχανίας και γι’ αυτό έχει προτείνει την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων βιομηχανικής πολιτικής μέσω της πρωτοβουλίας: «Ισχυρή Βιομηχανία , Ισχυρή Ελλάδα».

Μετά τη λήξη των μνημονίων η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Η ανάπτυξη από τώρα και στο εξής θα είναι αναιμική εάν δεν βελτιωθούν οι βασικές συνιστώσες της ανταγωνιστικότητας, με κύριες την υπερφορολόγηση, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος της απασχόλησης, την απουσία ρευστότητας, το υψηλό κόστος δανεισμού, το υψηλό κόστος ενέργειας,  τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το brain drain.   Οι αναμενόμενες βελτιώσεις στους παραπάνω τομείς προϋποθέτουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν περαιτέρω και να γίνει κατανοητό από όλους, ότι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης είναι η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει έμπρακτα η βιομηχανία να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή ακριβώς τη δημιουργία υπουργείου βιομηχανίας ο ΣΒΒΕ προτείνει να υλοποιηθεί μια νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τη βιομηχανία με τίτλο: «ΙΣΧΥΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι ακόλουθοι τέσσερεις πυλώνες πολιτικής:

  1. Υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων
  2. παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων – ανάπτυξη δράσεων διεθνοποίησης & εξωστρέφειας
  3. σχεδιασμός & υλοποίηση δράσεων καινοτομίας & μεταφοράς τεχνολογίας
  4. υποδομές στήριξης μεταποιητικής δραστηριότητας

Επιπλέον, για τη μετάβαση της βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και την επιτυχημένη διαχείριση των προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, είναι προφανές ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοσθεί ταχύτατα στα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού, υλοποιώντας πρωτοβουλίες «τύπου» «Industry 4.0».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ προτείνει την περαιτέρω αξιοποίηση του Υπουργείου Βιομηχανίας, με την υλοποίηση προγράμματος εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, με τίτλο: «ΕΛΛΑΔΑ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – Industry 4.0»

  1. Εθνικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, με:
  • Ψηφιοποίηση της λειτουργίας Δημοσίου τομέα,
  • Δια-λειτουργικότητα συστημάτων, και,
  • Καθολική ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
  1. Σχεδιασμός και ολοκλήρωση ψηφιακών υποδομών και υλοποίηση επενδύσεων στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).
  2. Χρηματοδότηση επενδύσεων καινοτομίας και εφαρμοσμένων ερευνητικών έργων σε τομείς προτεραιότητας για τη μεταποίηση, όπως:
  • αυτοματοποίησης παραγωγικών διαδικασιών,
  • τεχνικής νοημοσύνης,
  • διαδικτύου των πραγμάτων,
  • βιο- επιστημών
  • νανοτεχνολογιας κ.λ.π.
  1. Θέσπιση ειδικών – κλαδικών προγραμμάτων ψηφιοποίησης, όπως:
  • ψηφιακή γεωργία,
  • βιομηχανικές εφαρμογές και επενδύσεις αναδιάρθρωσης,
  • ψηφιακός τουρισμός ,
  • μεταφορές και logistics.
  1. Προσαρμογές στην αγορά εργασίας και στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα. Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων συνεχούς κατάρτισης για την προσαρμογή των προσόντων των εργαζομένων στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής

 

*Ομιλία του Προέδρου στου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (Σ.Β.Β.Ε) στην εκδήλωση EU INDUSTRY DAYS 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ