Ξεκινώντας την ομιλία του στο 13th Insurance Conference, o κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH Ασφαλιστική συνεχάρη την ethosGroup -που μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε- όπως είπε- συνεχίζει την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του κομβικού συνεδρίου για την ασφαλιστική αγορά.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου αποτύπωσε το «πού βρισκόμαστε» στην παρούσα φάση, λέγοντας ότι «ως Έλληνες, τα πήγαμε καλά, περισσότερο καλά από ό,τι το περίμεναν μερικοί και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Η ασφαλιστική αγορά έδειξε στην κρίση ότι με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά μέσω και του operating risk κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα».
Όσον αφορά τις αλλαγές που έφερε ο covid-19 στις συνθήκες εργασίας ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε ότι: «Βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το σπίτι με νέους τρόπους. Η αγορά κατάφερε να είναι εκεί και να εκπληρώνει την αποστολή της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το πρώτο τεστ περάσαμε με άριστα».
Οι προκλήσεις ήταν πολλές αλλά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία: «Ζήσαμε πρωτόγνωρη μεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές, αντιμετωπίσαμε φαινόμενα κατάρρευσης των νέων πωλήσεων, το ενδεχόμενο εξαγορών. Mε το ευρωπαϊκό διαβατήριο του Solvency II, με τα αναγκαία κεφαλαιακά αποθέματα, καταφέραμε να αισθανόμαστε ασφάλεια σε επίπεδο ισολογισμών κά.» είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Παρά τις καλές προοπτικές που ανοίχθηκαν από την έναρξη του έτους, και τα καλά αποτελέσματα του περασμένου έτους, η ΕΑΕΕ διαπίστωσε ότι σε επίπεδο νέας παραγωγής μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης.
Όμως η νέα παραγωγή επανήλθε σε σημαντικά επίπεδα. «Αυτό δείχνει ότι ο Έλληνας είναι όχι μόνο ανασφάλιστος, αλλά νιώθει και την ανάγκη της ασφάλισης σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Ως προς τις επιδόσεις στην παραγωγή την περίοδο της κρίσης, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί:
-Συνολική παραγωγή: Σημειώθηκε μείωση κατά 5,6%
-Καταγράφηκε μείωση 11% στον κλάδο ζωής
-Στο 0% η αλλαγή στις γενικές ασφάλειες
Καλύψεις εν μέσω πανδημίας
Ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στις καλύψεις που συνδέονται με την πανδημία. «Νωρίς από το ξέσπασμα της κρίσης, η ΕΑΕΕ δημοσιοποίησε το τι καλύπτεται. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιμέρους εταιρείες ή συμβόλαια. Λέμε ότι ως βασική αρχή για να αποζημιωθείς είναι να έχεις αγοράσει τη σωστή κάλυψη και να έχεις πληρώσει ένα ασφάλιστρο. Η αγορά καλύπτει την πανδημία και πολύ σωστά η πολιτεία ανέλαβε το σύνολο των ζητημάτων που ανέκυψαν από την κρίση. Όμως δευτερογενώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ασφαλιστικές καλύπτουν την πανδημία στα νοσοκομειακά και μάλιστα κάποιες εταιρείες που μέχρι πρότινως δεν την κάλυπταν βγήκαν και είπαν ότι θα την καλύψουμε».
«Όσον αφορά τη διακοπή των εργασιών, τις αστικές ευθύνες – εκεί υπήρχαν συμβόλαια που κάλυπταν την πανδημία. Γενικότερα όμως στην Ελλάδα η ανάγκη αυτή προέκυψε κατόπιν εορτής» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.
Και πρόσθεσε:
«Μια πανδημία από τη φύση της δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από την ιδιωτική αγορά. Παρόλα αυτά συμβόλαια υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εδώ αναδεικνύεται η σημασία του διαμεσολαβούντος που πρέπει να έχει κάνει τη διάρθρωση του ρίσκου και να συμβουλέψει σωστά τον πελάτη».
ΕΚΕ
Ως προς τις δράσεις ΕΚΕ που ανέλαβαν οι ασφαλιστές, ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε ότι έγιναν σημαντικές κινήσεις, «κάναμε κινήσεις, βοηθώντας το ΕΣΥ ή άλλα ιδρύματα όπως ορφανοτροφεία που είχαν ανάγκη και εκεί η αγορά είναι παρούσα».
Για την επόμενη μέρα του covis-19 ο κ. Σαρρηγεωργίου έδωσε έμφαση σε 2 σημεία
- Όλες οι εταιρείες μάθαμε μέσα από αυτό το stress test να κάνουμε πράγματα διαφορετικά – μερικές φορές με απλούστερο τρόπο. Αυτά τα μαθήματα πρέπει να τα εμπεδώσουμε την επόμενη μέρα. Βασικό είναι μην ξαναγυρίσουμε πίσω. Με έμφαση στην παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής, να κρατήσουμε ότι καλά μας πίεσε να μάθουμε αυτή η πανδημία
- Οι επενδύσεις και αιώνια ανασφάλιστος Έλληνας. Η πανδημία ανέδειξε αυτό το πρόβλημα και δεν εξαφάνισε το ότι το 15% είναι μόνο ασφαλισμένα σπίτια. Αναδείχθηκαν θέματα όπως η φοροαπαλλαγή ασφάλισης κατοικίας – κάτι που αναμένουμε ως μέτρο από την κυβέρνηση.
Στον πρώτο πυλώνα, κατά τον πρόεδρο της Ένωσης, έγιναν θετικά βήματα. «Είμαστε όμως πολύ μακριά να φέρουμε τον 2ο και 3ο πυλώνα στο σημείο που θέλουμε. Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για τις συντάξεις, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που είναι ικανοποιητικό στο ζήτημα των ΤΕΑ».
Ο κ. Σαρρηγεωργίου ενημέρωσε τους συμμετέχοντας στο 13th Insurance Conference ότι τον Σεπτέμβριο θα επιδιώχθεί μια κοινή συνάντηση με κυβέρνηση με τον διοικητή της ΤτΕ και την κυβέρνηση έτσι ώστε «να κατευθύνουμε χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στην τοπική οικονομία προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στην επόμενη ημέρα».
Για τον ρόλο του ασφαλιστή εν μέσω covid-19– ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ σημείωσε ότι ο σφαλιστής καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο κανάλι έδειξε ότι και μέσα στην πανδημία ήταν δίπλα στον πελάτη. Ο κ. Σαρρηγεωργίου διέκρινε δύο είδη διαμεσολαβούντων: αυτόν του 21ου αιώνα, που είναι ψηφιοποιημένοι, έχουν απαλλαγεί από φοβίες μονομερούς σχέσης με τον πελάτη, και αυτοί που έχουν ενστερνιστεί ότι ζούμε στο 2020 οι οποίοι θεωρούν ότι πλέον δεν είναι απαραίτητες οι μακρόσυρτες αιτήσεις, ούτε χαρτιά και μεγάλες διαδικασίες.
«Το μέλλον του πράκτορα είναι πολύ πιο ψηφιακό από ό,τι σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Σαρρηγεωργίου όρισε τους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινούνται οι ασφαλιστικές:
- Ποιότητα ζωής
- Παραγωγικότητα
- Καλύτερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.
Δείτε επίσης: