Γράφει η «ξενοδόχος»

Από τον υπερτουρισμό στο μη- τουρισμό και από τα …green ξενοδοχεία στα ξενοδοχεία COVID.

Aυτό διαπιστώνει η Ενωση Ξενοδόχων της Σαντορίνης, όπου σε τηλεδιάσκεψη με 20 ξενοδόχους του νησιού διαπιστώθηκε ότι φέτος 1 στις 3 μονάδες δεν πρόκειται να ανοίξει:

  • «Παρά το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική πολλών καταλυμάτων στο νησί π.χ. με μεμονωμένες σουίτες, καθιστά την κατάσταση πιο διαχειρίσιμη σε σύγκριση με τις μεγάλες μονάδων 100άδων δωματίων σε άλλους δημοφιλείς προορισμους, η αβεβαιότητα σε σχέση με τις αεροπορικές συνδέσεις, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και η δυσκολία της διαχείρισης ενός πιθανού κρούσματος οδηγεί στην απόφαση πολλών επιχειρήσεων να μην ανοίξουν καθόλου. Επίσης όσοι έχουν παραπάνω από 1 μονάδες επίσης δε θα ανοίξουν στο σύνολό τους και θα διοχετεύουν την πελατεία στο ένα από όλα τα ξενοδοχεία», σχολιάζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος. «Την περασμένη εβδομάδα οι πληρότητες ήταν στο 30% για τον Ιούλιο και τώρα έχουν πέσει ήδη στο 20%. Για Μάϊο- Ιούνιο φυσικά ούτε λόγος να γίνεται, έχουν ακυρωθεί ή ακυρώνονται σταδιακά τα πάντα, ενώ για τον Αύγουστο οριακά φτάνουμε το 30% αυτή την στιγμή. Κι αυτό, ενώ ετοιμάζαμε μόλις πρίν από λίγους μήνες καλές πρακτικές διαχείρισης του κόσμου για το νησί και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο μιλούσαμε για ‘’πράσινες’’ πρακτικές. Φτάσαμε από τον υπερτουρισμό να μιλάμε για μηδεν τουρισμό και από τα πράσινα ξενοδοχεία στα ξενοδοχεία COVID. Σε αυτή τη φάση, οι επιχειρηματίες του νησιού περιμένουν το πλαφόν για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία με βάση τα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν, αν δηλαδή θα είναι στο 60%, 70% ή 80% και τους ειδικότερους όρους λειτουργίας».

Πάντως οι ακριβές μονάδες του νησιού φέτος φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν με χαμηλότερες τιμές:

  • «Παρά τα αυξημένα κόστη που συνεπάγεται η λειτουργία των καταλυμάτων λόγω της πανδημίας, οι τιμές είναι φέτος κατά 30% χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που είχαμε προϋπολογίσει στην αρχή της χρονιάς».

Σημειώνεται εδώ ότι τον Αύγουστο του 2019 η μέση τιμή στα 5άστερα του νησιού ήταν στα 437 ευρώ (αν και κατά πολύ μειωμένη σε σύγκριση με τα 588 ευρώ του Αυγούστου του 2018 λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς κλινών και βιλλών), στα 4άστερα η μέση τιμή ήταν στα 350 ευρώ  (από 400 ευρώ τον Αύγουστο του 2018) και στα 3 αστέρων στα 162 ευρώ (από 214 ευρώ το 2018). Στις μονάδες 1-2 αστέρων στο νησί, με βάση τα στοιχεία της trivago οι τιμές ήταν πέρυσι στα 137 ευρώ από 145 ευρώ τον Αύγουστο του 2018.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here