Όσοι αγαπούν τη σαμπάνια και τους άλλους γαλλικούς αφρώδεις οίνους θα πρέπει να αναμένουν σημαντική αύξηση στην τιμή τους, εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή τους να επιβάλουν δασμούς 100% σε γαλλικά προϊόντα στο πλαίσιο της διαμάχης για τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το Παρίσι.

Ένα μπουκάλι Moet & Chandon Grand Vintage αξίας 70 δολαρίων μπορεί να φθάσει τα 130 δολάρια, για παράδειγμα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθύνων σύμβουλος της Benchmark Wine Group, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρίας που προμηθεύει εκλεκτούς και σπάνιους οίνους σε εταιρίες λιανικού εμπορίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι ίσως επιβάλει δασμούς έως 100% σε εισαγωγές ύψους 2,4 δισεκ. δολαρίων από τη Γαλλία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σαμπάνια, τσάντες και τυριά, με αφορμή τον γαλλικό φόρο που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι θα πλήξει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε πολλά μη αφρώδη ευρωπαϊκά κρασιά τον Οκτώβριο σε μια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία. Αυτή τη στιγμή εξετάζει εάν θα αυξήσει τους εν λόγω δασμούς και εάν θα διευρύνει τη λίστα των προϊόντων που επηρεάζονται από αυτούς.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τους προτεινόμενους δασμούς, αλλά οι δύο χώρες έχουν ορίσει προθεσμία δύο εβδομάδων για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη φορολογική διαμάχη πριν από τη συνάντηση αξιωματούχων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας στα τέλη Ιανουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here