Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, προσπαθώντας να αποκρούσουν τους κραδασμούς που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με το ενδεχόμενο της προκήρυξης νέων εκλογών να φαντάζει εξαιρετικά πιθανό. Το κόμμα της Λέγκας, που μετέχει στον συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει στη Γερουσία πρόταση μομφής για να ρίξει την κυβέρνηση και ότι ελπίζει πως η χώρα θα πάει γρήγορα σε πρόωρες εκλογές. Το ιταλικό κοινοβούλιο έχει κλείσει για το καλοκαίρι και εναπόκειται στον πρόεδρο της Γερουσίας να αποφασίσει πότε θα το ανακαλέσει. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα είναι η μόνη αρχή που μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές ενώ σημειώνεται επίθεση πωλητών στα ιταλικά ομόλογα, κίνηση που δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο και στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, ενώ, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει βουτιά 2,3% με τις ιταλικές τράπεζες να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Το αρνητικό κλίμα είχε φανεί από την έναρξη των συνεδριάσεων με τον πανευρωπαϊκό δείκτης Stoxx 600 να σημειώνει στο ξεκίνημα  πτώση 0,3% στις 373,51 μονάδες ενώ τόσο ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC αλλά και ο βρετανικός FTSE 100 δεν κατάφεραν να μην επηρεαστούν από την διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια στην οποία οδηγείται η Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, αύξηση κατέγραψαν οι γερμανικές εισαγωγές τον Ιούνιο, ενώ οι εξαγωγές κινήθηκαν λίγο χαμηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακής στατιστική υπηρεσία. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 18,1 δισ. ευρώ, όσο και το πτωτικά αναθεωρημένο ποσό του προηγούμενου μήνα.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση των εξαγωγών κατά 0,1% και αύξηση των εισαγωγών κατά 0,3% τον Ιούνιο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα αναμένονταν να διαμορφωθεί στα 18,6 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here