Καταποντίζεται ξανά η τουρκική λίρα, καταγράφοντας πτώση κοντά στο 5%. Έντονη η ανησυχία των επενδυτών εξαιτίας των χαμηλών συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας που δαπανήθηκαν λόγω των τοπικών εκλογών του Σαββατοκύριακου.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα υποχώρησαν κατά 13 δισ. τουρκικές λίρες την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 45,1 δισ. από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Οι οικονομικοί αναλυτές, βλέποντας πως διαμορφώνεται η κατάσταση σημειώνουν πως “ίσως χρειαστεί το ΔΝΤ μετά τις εκλογές”

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κάλεσε τις τράπεζες να μην προσφέρουν τη λίρα στη βασική αγορά του εξωτερικού έως την Κυριακή για να αποτραπεί ένα short selling της ενόψει των εκλογών που θεωρούνται δημοψήφισμα για την παντοδυναμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που αναλυτές και δημοσκοπήσεις περιμένουν απώλειες για το κόμμα του, το ΑΚΡ, που ελπίζει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει τη νομισματική και την οικονομική κρίση σχέδιο συνωμοσίας που εξυφάνθηκε στο εξωτερικό. Οι τουρκικές εποπτικές Αρχές ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο μια έρευνα κατά της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JPMorgan για πιθανή χειραγώγηση της ισοτιμίας της λίρας με τη δημοσίευση έρευνας -κίνηση που προκάλεσε πρόσθετη ανησυχία στους επενδυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here