Από την περασμένη Τρίτη το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ είναι στις Βρυξέλλες, στην Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Αναλυτικό και ποσοτικοποιημένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με την προσδοκία πως δεν θα χρειαστούν περισσότερες από 3 το πολύ 4 εβδομάδες για να δοθεί το Ο.Κ της DG Comp για τα περαιτέρω.
      Παρασκηνιακά, η όλη προσπάθεια υποστηρίχθηκε από παράλληλες δράσεις όπως λ.χ. το deal για το Titlos της Εθνικής, τις άοκνες προσπάθειες του Στέλιου Παπαδόπουλου μέχρι και την τελευταία στιγμή στα πήγαινε-έλα του υπεύθυνου της J P Morgan (και για το ελληνικό χρέος), τη μεθοδική δουλειά που γίνεται (χωρίς να γίνεται ευρύτερα γνωστή) από τον ΟΔΔΗΧ (και την ομάδα του Δημήτρη Τσάκωνα). Στα υπέρ της όλης προσπάθειας η παρουσία και ενεργότατη συμμετοχή ενός ανθρώπου- γνώστη των αγορών, του Δημήτρη Λιάκου (που από την θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργού συμβάλλει αποφασιστικά ).
       Κατ΄ αρχήν, η συμφωνία για την ακύρωση της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos) με την Εθνική να λαμβάνει ως αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα 5ετούς, 7ετούς και 8ετούς διάρκειας ονομαστικής αξίας 3,31 δισ.€ πέρα από το όφελος για την ίδια την τράπεζα, καταδεικνύει την ελκυστικότητα του “ελληνικού χρέους” και πως θα μπορούσε αυτό να “πουληθεί” σε καλές τιμές σε funds, primary dealers κ.λ.π που βλέπουν ότι η Ελλάδα παρότι εκτός QE, επωφελείται όλο αυτό το διάστημα από την διαχείριση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το χρέος.
      Αυτή την στιγμή ένα σημαντικό μέρος του “ελληνικού χρέους” – περί τα 53 δισ.€– τιμολογείται (στο πλαίσιο ενός Greek Loan Facility) όσο 3μηνο Euribor+ 50 μονάδες βάσης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
       Επίσης στο παρασκήνιο, μεθοδική δουλειά έγινε όλο αυτό το διάστημα από την ομάδα της J P Morgan, που επί της ουσίας ανέλαβε να εξειδικεύσει το σχέδιο του Ταμείου και σε δεύτερο χρόνο να βρει ενδιαφερόμενους/αγοραστές να συμμετάσχουν στο “όχημα ειδικού σκοπού”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here