Με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 της Πειραιώς «άνοιξε η αυλαία» για την καταγραφή των αποδόσεων του εγχώριου συστημικού banking. Η συνέχεια έγινε με Eurobank, Εθνική και Alpha Bank. Μεγέθη που, από την πλευρά των διαχειριστών ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, έχουν λίγο ως πολύ προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στη θεαματική χρηματιστηριακή ανάκαμψη των μετοχών. 

Ήταν μακράν η ισχυρότερη δυναμική επαναφοράς από κάθε άλλο αντίστοιχο κλάδο χώρας-μέλους της ευρωζώνης τόσο για το 2023 όσο και σε διάστημα εξαμήνου, καθώς η εκκίνηση έγινε τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου 2022. 

Η διοίκηση Μεγάλου ανακοίνωσε για την Πειραιώς μεγέθη υψηλότερα των εκτιμήσεων, η ομόλογη της Eurobank υπό τον Καραβία στις 9 Μαρτίου, με τους επιτελείς της Εθνικής και της Alpha Bank να ολοκληρώνουν τον σχετικό κύκλο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός… «Μαραθωνίου» των τραπεζιτών, που, σε διάστημα 42 ημερών, καλούνται όχι μόνο να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών, αλλά κυρίως να πείσουν τη Φραγκφούρτη για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, να προσελκύσουν επιπλέον κεφάλαια πανίσχυρων funds και, στην τελική, να «τρέξουν» προς τον στόχο της επιβράβευσης των μετόχων/επενδυτών τους. Σε 42,195 χλμ «υπολογίζεται» η διαδρομή του «κλασικού Μαραθωνίου»: αυτήν καλούνται να καλύψουν οι διοικήσεις της Πειραιώς, της Eurobank, της Εθνικής και της Alpha Bank στις συνεδριάσεις που ακολουθούν. 

Στα μέσα Μαρτίου πραγματοποιείται το επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley, με τον αμερικανικό οίκο να έχει αφενός την εμπειρία του roadshow του Λονδίνου (από κοινού με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, στις 28-29 Νοεμβρίου 2022), αφετέρου την πρόσφατη έκθεση-αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών. 

Συγκεκριμένα, προ μηνός, η Morgan Stanley βγήκε “bullish” για τις συστημικές τράπεζες, παρά την άνοδο που είχε καταγραφεί για τις μετοχές τους (μέχρι τις 27 Ιανουαρίου). Ο αμερικανικός οίκος ενσωμάτωνε υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή (κατά 6%) ενώ εκκινούσε την κάλυψη της Εθνικής. Μάλιστα πρότασσε την επάνοδο της Eurobank και της Εθνικής στη διανομή εσόδων/μερίσματος από τα κέρδη του 2022, προοπτική που θα αποτελούσε ακόμη έναν θετικό καταλύτη-δέλεαρ για τους διαχειριστές, υπολογίζοντας σε 0,07 και 0,20/μτχ και συστήνοντας την Πειραιώς για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς (“overweight”). 

Στα 2,24 (από 1,94) ευρώ ανεβαίνει ο πήχης για τη μετοχή της Πειραιώς, σε 1,37 (από 1,34) για την Alpha Bank, σε 1,45 (από 1,38) για την Eurobank και στα 4,86 ευρώ τιμή-στόχο για την Εθνική. 

Ακολούθησαν η αναβάθμιση των τραπεζών από τον οίκο Fitch, η αναθεώρηση της τιμής-στόχου από τη Wood, η ενημέρωση από την HSBC σε πελάτες της στο Λονδίνο, με την JPMC να χαρακτηρίζει, τελευταία (15 Φεβρουαρίου), ως ελκυστική μακροπρόθεσμα επενδυτική πρόταση τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. 

Aπό το ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here