Του Βάιου Κρόκου
Όταν RWE και ΔΕΗ βρέθηκαν ένα βήμα πριν την συνεργασία το ημερολόγιο έγραφε 2007, επικεφαλής στην ΔΕΚΟ ήταν ο Τάκης Αθανασόπουλος, τα μεγέθη της εταιρείας και της ελληνικής οικονομίας εντελώς διαφορετικά.
Η συμφωνία δεν ευδοκίμησε εν μέσω αντιδράσεων…σε μια εποχή που κανείς δεν προέβλεψε με ακρίβεια το τι θα ακολουθήσει.
Τώρα, 12 χρόνια μετά οι Γερμανοί ξανάρχονται με νέες προτάσεις σε μια περίοδο που η ΔΕΗ αναζητεί εταίρους για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις ΑΠΕ, αναπληρώνοντας παράλληλα τις απώλειες από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, η RWE μπορεί να παραμένει ο μεγαλύτερος όμιλος της Ευρώπης με βάση την επιβάρυνση με διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ωστόσο η πρόσφατη απόκτηση των αιολικών της Eon θα την καταστήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο ΑΠΕ στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Για την ακρίβεια, η RWE έχει ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Στο στρατηγικό της πλάνο, κορυφαίος στόχος είναι πλήρης απανθρακοποίηση το 2040. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2012 – 2018 κατέγραψε αισθητή μείωση 30% στις εκπομπές άνθρακα.
Το τελευταίο διάστημα ο όμιλος επεκτείνεται με νέα έργα ενώ πρόσφατα σε διαγωνισμούς στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Βρετανία, συνολικής ισχύος περίπου 2 GW, θέλοντας τώρα να εμπλακεί στην νέα φάση της ΔΕΗ, στην μεταλιγνιτική εποχή.
Οι προθέσεις της RWE είναι γνωστές στο Μέγαρο Μαξίμου βάσει και των πρόσφατων επίσημων συναντήσεων με επενδυτές για όλο το φάσμα της οικονομίας, όπως και με τον CEO του γερμανικού ομίλου, κ. Rolf Martin Schmitz.
Η χρονική συγκυρία συμπίπτει με τις διαθέσεις των δυο εταιρειών για μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πράσινη ενέργεια», ωστόσο θα απαιτηθούν αρκετοί γύροι διαβουλεύσεων και νομοθετικές πρωτοβουλίες για το νέο πλαίσιο της αγοράς.
Σημειώνεται εξάλλου πως στον τομέα των ΑΠΕ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ή επιδιώκουν επίσης να έχουν γνωστοί εγχώριοι όμιλοι και εταιρείες του εξωτερικού.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κωστής Χατζηδάκης η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει και πρέπει να προχωρήσει συζητήσεις για συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με Έλληνες και ξένους ιδιώτες προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει, διότι το μερίδιό της στις ΑΠΕ σήμερα είναι μόλις 3%.