Στην έγκαιρη προσαρμογή της λειτουργίας των τραπεζών στις επιταγές του κλιμακούμενου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και της επικείμενης ψηφιακής επανάστασης με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών επιχειρηματικών εξόδων αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank και ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιστημονική ημερίδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, οι τράπεζες την επόμενη δεκαετία θα βρεθούν σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, περνώντας από τον φυσικό στον ψηφιακό κόσμο, μια προσαρμογή που πρέπει να είναι γρήγορη και συνεχής, αλλά όχι βίαιη και ριζοσπαστική.

Μιλώντας στην ημερίδα, «Από το Διαδίκτυο στο Blockchain: Κοινωνική Πληροφορική Ψηφιακή Δημιουργική Οικονομία – Δυνητικοί Κόσμοι (Επιπτώσεις και Προκλήσεις στην Κοινωνία και στο Άτομο) στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τεχνολογία, ανταγωνισμός και είσοδος στον τραπεζικό χώρο άλλων παικτών από τους τομείς τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως Google, Facebook, Amazon, Apple, οι οποίες προσφέρουν ταχύτερες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες, θέτουν στις παραδοσιακές τράπεζες την πρόκληση του όσο το δυνατόν ταχύτερου μετασχηματισμού τους.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι «από το 2009 αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με το Bitcoin η τεχνολογία του Blockchain που καταγράφει ψηφιακές συναλλαγές και αποτελεί ένα πληροφοριακό πρωτόκολλο. Δηλαδή μια γιγαντιαία βάση δημοσίων δεδομένων, όπου καταγράφονται όλες οι χρηματοπιστωτικές λειτουργίες γύρω από το crypto νόμισμα. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν ιδιαίτερα στην τεχνολογία Blockchain που τους επιτρέπει να εγγυώνται την ταυτοποίηση των πελατών και των αγαθών και ν’ απλοποιούν τις συναλλαγές. Το μοίρασμα της βάσης δεδομένων αυτής είναι ενδιαφέρον κυρίως για τη διαχείριση σύνθετου ενεργητικού όπως τιτλοποιήσεις, μετοχές, παράγωγα, επειδή απαιτεί πολλές επαληθεύσεις. Η πιστοποίηση μιας ανταλλαγής ομολόγων ή μετοχών παίρνει μέχρι 3 ημέρες σήμερα ενώ με το Blockchain θα χρειάζονται μερικά λεπτά. Παράλληλα με το Blockchain μειώνονται σημαντικά τα κόστη υποδομών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here