Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται -απόψε- η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Αμερικανικό Οίκο Αξιολόγησης FITCH Ratings.
  • Με βαθμολογία “ΒΒ” και θετικό outlook (από πέρυσι τον Ιανουάριο) ο αμερικανικός οίκος δεν προχώρησε σε διαφοροποίηση της θέσης του (τον Οκτώβριο) επιφυλασσόμενος- τότε- κυρίως λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.
Ευτυχώς οι ανησυχίες δεν επιβεβαιώθηκαν (στο μεγαλύτερο μέρος τους) για αυτό και η Citi ανοίγει ένα μικρό παράθυρο στο ενδεχόμενο αναβάθμισης σε “ΒΒ+” (δηλαδή από δύο κλίμακες στη μία απόσταση από το investment grade).
Σε μία τέτοια περίπτωση η Fitch αφ’ ενός θα απέδιδε εύσημα στην Αθήνα για την συνέπεια που δείχνει στην άσκηση οικονομικής/δημοσιονομικής πολιτικής αφ’ ετέρου θα άφηνε την ευθύνη της αναβάθμισης στην Standard & Poor’s, στις 21 Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση όποια και αν είναι η στάση της Fitch σήμερα ο “ξένος παράγοντας” στέλνει τα μηνύματα του έμμεσα:
  •   είτε με τα εύσημα του επικεφαλής του ESM,
  •   είτε με την πρόσφατη έλευση κλιμακίου της JP Morgan Chase (JPMC) στην Αθήνα και τη σειρά επαφών με τραπεζικούς, επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες αλλά ακόμη και μέσω κινήσεων στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.
O Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Andreas Borgeas
   Σε αυτές εντάσσεται ο αναβαθμισμένος ρόλος του Ελληνοαμερικανού Γερουσιαστή, Andreas Borgeas ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου.
    Με διακεκριμένη παρουσία στην Αμερικανική και διεθνή πολιτική σκηνή, με ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα ο Αndreas Borgeas ηγείται της διακρατικής κοινοπραξίας του GAP.
  •    Το μήνυμα του σαφές “Στηρίζουμε την Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κέντρο της Αν. Μεσογείου και της Ευρώπης” και προς την πλευρά της  Άγκυρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here