Τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι φόβοι για νέα χτυπήματα διαμορφώνουν τις τάσεις

της Έλενας Ερμείδου

Οι τάσεις αυτές, σύμφωνα με το νέο τοπίο, έχουν να κάνουν με την προστασία δεδομένων, την κρυπτογράφηση και την ιδιωτικότητα, διασυνδεδεμένες συσκευές (IoT), υπηρεσίες ασφάλειας υποδομής και δικτύου.

Ο ρόλος της κυβερνοασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι η αεροναυπηγική, οι μεταφορές και τα logistics, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι οργανισμοί κοινής ωφελείας, ο τουρισμός.

Cyber κυψέλες και κέντρα καινοτομίας

 Χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων και συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των κακόβουλων επιθέσεων. Αν κάτι δεν συμβεί σήμερα, θα συμβεί αύριο.

Ο ΣΕΒ προτείνει τη δημιουργία οικοσυστημάτων σε μια περιοχή της Αθήνας που παραμένει αναξιοποίητη και στην οποία μπορεί να διαμορφωθεί μια cyber κυψέλη, όπου θα συναντηθούν η τεχνολογική καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, τα πανεπιστήμια, οι startups και οι έμπειροι managers. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι startups θα μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Uni.Fund, διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο, ενώ παραμένει η ανάγκη συνεργασίας ερευνητών με ανθρώπους που γνωρίζουν από επιχειρήσεις, γνωρίζουν την αγορά και ξέρουν αν διαχειρίζονται το χρήμα, αλλά και πώς θα εφαρμόσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα, προκειμένου να βρουν χρηματοδότηση και να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα στην αγορά.

Το κράτος, από την πλευρά του, καλείται να συγκροτήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και να δημιουργήσει κίνητρα για επενδύσεις, με στόχο την εύρεση πόρων, χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο των ακαδημαϊκών και στο έργο των εταιρειών.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ