Οι καταστάσεις απαιτούν δραστικές λύσεις. Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο, ακόμη και να μοιράσουν απευθείας χρήμα στους πολίτες. Στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με ταυτόχρονες ενέσεις ρευστότητας στις αγορές ζητεί από τις κυβερνήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αντιμετωπισθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία του CoViD-19.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι αγορές τρομάζουν, οι εφοδιαστικές αλυσίδες διαλύονται.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ,  εξηγεί ότι οι μεγάλες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, αλλά θα ήταν αποτελεσματικές στην τόνωση της ανάπτυξης μόλις ομαλοποιηθούν οι επιχειρηματικές συνθήκες.

Η ανάρτηση της κας Γκόπιναθ στο blog του ΔΝΤ είναι αποκαλυπτική:

  • «Επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα προβλήματα στην προσφορά και μείωση της ζήτησης θα μπορούσαν να λάβουν μεταβιβάσεις μετρητών, επιδοτήσεις μισθών και φοροελαφρύνσεις, βοηθώντας τους ανθρώπους να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν»

Η οικονομολόγος του ΔΝΤ επικαλείται ως παράδειγμα την απόφαση της Ιταλίας να παρατείνει τις φορολογικές προθεσμίες για τις επιχειρήσεις σε περιοχές που πλήττονται από τον Covid-19 και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων που απολύθηκαν λόγω των μέτρων καραντίνας και ταξιδιωτικών περιορισμών.

  • Την ίδια μέρα η Federal Reserve της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσό των χρημάτων που προσφέρει στις τράπεζες για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της να διασφαλίσει ότι οι αγορές χρηματοδότησης -ή repo- λειτουργούν σωστά, η  κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό που προσφέρει σε πράξεις ημερήσιας διάρκειας από τα 100 δισ. δολάρια στα 150 δισ. δολάρια έως την Πέμπτη.

Επιπρόσθετα, θα αυξήσει την προσφορά χρήματος μέσω repos δύο εβδομάδων από τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια. Οι πράξεις επαναγοράς αφορούν τράπεζες που διαθέτουν υψηλής ποιότητας εγγυήσεις όπως κρατικά ομόλογα για να τα ανταλλάξουν με λειτουργική ρευστότητα.

Οι κινήσεις ήρθαν εν τω μέσω της αναστάτωσης των αγορών στην Wall Street που οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στην ανακοίνωσή της η Fed ανέφερε ότι η κίνηση

  • “έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η διαθεσιμότητα αποθεμάτων ρευστότητας παραμένει άφθονη και να περιορίσει τον κίνδυνο των πιέσεων στην αγορά χρήματος που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην εφαρμογή της πολιτικής”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here