Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ευρωπαϊκή η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και οι αυξήσεις των επιτοκίων, «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Για την Ελλάδα, το IMF διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη χρονιά.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα ποσοστά θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις για το 2023, χωρίς όμως να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

  • Σύμφωνα με το IMF, φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Το 2023 το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά +2,6% (από 1,8% που προέβλεπε το Φθινόπωρο) και το 2024 κατά +1,5%.

Ποσοστά αρκετά υψηλότερα από την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, που εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει μόλις στο 0,8% και στο 1,4% το 2024.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία (5,6%) και τη Μάλτα (3,5%).

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το 2023 θα καταγράψει επιβράδυνση κατά 0,1%(το Φθινόπωρο προέβλεπε ύφεση 0,3%).

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2023 θα διαμορφωθεί στο 4% (υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις του Φθινοπώρου που ήταν στο 3,2%) και στο 2,9% το 2024.

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο ευρωζώνης, το 2023 εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 5,3% για να υποχωρήσει το 2024, αν και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στο 2,9%.

Όσον αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα έτη, καθώς από 11,2% φέτος θα διαμορφωθεί στο 10,4% το 2023.